De svenska aktieägarna i den norska pyramidspelskonkursen får inga raka besked från Skatteverket. Men skatteexperten Karin Sköld-Berzelius uppmanar alla att yrka på avdrag i deklarationen.
Pyramidspel blir avdragsrysare
Mest läst i kategorin
Den 18 november förra året sprack den stora pyramidsspelsbubblan i Norge. The 5 Per Cent Community, T5PC, gjorde konkurs. Av de 40.000 aktieägarna var 1.578 svenskar. De hade lockats att köpa sammanlagt 4.720.870 aktier för 19.335.567 kronor i T5PC. De som investerat i T5PC kan ha förlorat över 1 miljard kronor.
De flesta svenska investerarna var privatpersoner spridda över landet som värvades av någon på orten. Oftast har de satsat mellan 7.000 och 10.000 kronor på aktier i det onoterade norska bolaget.
De trodde att de köpte aktier i ett bolag som skulle bygga upp ett internetvaruhus, men i själva verket verkar själva grundidén ha varit att gödsla ut aktier och få in färska pengar hela tiden.
Nu återstår ingenting förutom avdragsrätt i bästa fall.
Norska skatteverket, Skatteetaten, har slagit fast att norrmännen har avdragsrätt för kapitalförlusten i T5PC men inte för den erlagda medlemsavgiften på 20 euro. Skatteetatens utredare Anna Lie säger till Aftenposten att det rör sig om reella aktier i ett preliminärt utlåtande. Medan det i den andra pyramidspelskonkursen i Norge, World Games Inc, WGI, inte existerar några verkliga aktier utan rör sig om ett aktiespel, vilket inte ger någon avdragsrätt.
Karin Sköld-Berzelius vågar inte dra någon definitiv slutsats om avdragsrätten i T5PC.
– Vi behöver göra en utredning först och det kan vi göra först när vi har en deklaration, säger Karin Sköld-Berzelius till Realtid.se.
– Jag uppmanar alla svenskar i T5PC-konkursen att yrka på avdrag, men gör det öppet – ange bolagsnamn och att bolaget gått i konkurs, säger hon. Då får man inget skattetillägg om avdraget inte går igenom.
Avdraget görs på blankett K4. En konkurs räknas som en försäljning till noll kronor. 70 procent av förlusten i onoterade bolag är avdragsgill.
– Det går ännu inte att säga att det är fritt fram. Av norska media framgår att bolaget verkar vara korrekt bildat. Det betyder att det finns aktier i bolaget, men konkursutredningen får visa hur många aktier som utgivits.
För att göra avdrag måste man kunna styrka anskaffningskostnaden. Men inte heller där är det raka vägen.
– Det låter som att det rör sig om aktier. Många kan säkert visa att det betalt pengar till bolaget. Men eftersom det inte gått via börsen finns inga avräkningsnotor, då måste man också kunna visa vad man betalt för, säger Karin Sköld-Berzelius.
Mer komplicerat är det för de två svenska storägarna i T5PC som Realtid.se skrev om i december.
Den ena är Anna-Lena Waldenström i Dals Långed som är registrerad ägare av 728.000 aktier i T5PC. Hon sa till Realtid.se att hennes man registrerat aktierna på henne utan hennes vetskap. Och hennes man är Arne Longva, en av höjdarna i T5PC, som fått löpa gatlopp i Oslo efter skandalkonkursen.
– Om hon är den som är registrerad ägare är det hon som har avdragsrätten. Om hon fått aktierna i gåva tar hon över hans anskaffningsvärde och avdragsrätten. Säger hon att det är hon som betalt är det svårt att motbevisa. Någon av dem har avdragsrätten.
Det gör att Waldenström kan yrka på avdrag för kapitalförlusten, men hennes anskaffningskostnader är förmodligen betydligt lägre per aktie än de drygt 4 kronor småspararna gav per aktie.
Men den andre svenske höjdaren, Robert Hellman, kan enligt Karin Sköld-Berzelius inte yrka på avdrag. Robert Hellman har registererat 2 miljoner T5PC-aktier på ett bolag som uppges heta Businessmind Gothia Robert Hellman AB. Något bolag med det namnet existerar inte.
– Finns det inget bolag så får man gå tillbaka och se vem som betalt och om det finns någon köpehandling som bekräftar det. Han kan inte få göra avdrag förrän det står klart vem som äger aktierna, säger Karin Sköld-Berzelius.
Använder sig en privatperson av ett bolagsnamn i affärssammanhang kan det vara så att han bedriver affärerna just nu som privatperson, och då kan en utredning i just det här fallet visa att det vara Robert Hellman personligen som har rätt till avdraget.
– Jag får en känsla av att de dessutom kan ha vinster i bolaget från tidigare transaktioner att redovisa, säger skatteexperten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.