Realtid

Professor: "Forska om kvinnor är inte sexigt"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 22 nov. 2007Publicerad: 22 nov. 2007

Maud Olofsson har avsatt 30 miljoner för ny forskninom kvinnligt företagande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att få ökad tillväxt måste det forskas mer kring hur kvinnors företagande kan växa. Det har Maud Olofsson bestämt.

Det statliga innovationsverket Vinnova har fått i uppdrag att utforma ett forskningsprogram. Med hopp om att få in hyfsad kunskap innan verket börjar dela ut pengar har verket bett forskarvärlden om idéer.

Ett femtiotal varierande idéer har kommit in. Alla är överens om att området kring kvinnligt företagande och entreprenörskap är underbeforskat.

Men vad som är anses vara mest centralt skiljer sig åt. Här är tre vitt skilda förslag.

Carin Holmquist, professor och chef för Centrum för entreprenörskap och affärsskap vid Handelshögskolan i Stockholm, föreslår ett nytt forskningsprogram som en uppföljning på ett tidigare.

– Det florerar massa men det saknas systematisk kunskap. Man är ju inte bara kvinna utan också hög- eller lågutbildad, har familj eller är ensamstående. Det finns en tendens att säga att alla kvinnor är si, alla män är så. Men faktum är att vi inte har systematisk kunskap om hur det är – om du till exempel vill veta hur många kvinnor som är företagare i Stockholms län så går inte det.

Det finns inte bara olikheter. Många studier visar att kvinnor och män är mer lika än olika när de varit företagare under några år berättar Carin Holmquist.

– Men i uppstarten finns det skillnader. Som att kvinnor, i större utsträckning, upplever att de blivit diskriminerade när de försökt ta ett banklån för en affärsidé, säger Carin Holmquist.

ANNONS

Hon skulle helst se att forskarna som får pengar arbetar i ett gemensamt program.

– Jag tror att enstaka projekt lätt försvinner. När det är saker som är underbeforskade måste man satsa lite extra. Det är bra om det blir en grupp även om de inte behöver sitta på samma plats. Annars blir det lätt marginaliserat. Att forska om kvinnor är ju inte så sexigt, förklarar Carin Holmquist och tillägger att det ju också syns på Vinnovas egen hemsida där denna utlysning kommit i skymundan.

Varför är den här forskningen viktig?

– Närmare en tredjedel av alla företagare är kvinnor. Utan att förstå skillnader eller likheter mellan män och kvinnor kan man aldrig få en vettig företagspolitik.

Ett annat förslag handlar om forskning kring deltidsföretagare. Förslaget kommer från Elisabeth Sundin, professor vid Linköpings universitet. Hon upptäckte för några år sedan att kvinnor i alla inkomstgrupper är deltidsföretagare. Till skillnad från män som inte hade lika många i medelinkomstklassen.

– Det fanns uppgifter om så kallade kombinatörer; företagare som kombinerar sin affärsverksamhet med någonting annat. Jag har inte hunnit göra så mycket ännu. Det är därför jag tycker man ska titta på det mycket mer, säger Elisabeth Sundin.

Hon anser det idealiskt att ha en inkomst samtidigt som man drar igång ett företag.

– Då finns en trygghet som gör att man kan pröva sig fram utan att man är piskad till att få in pengar till mjölk och bröd.

ANNONS

Elisabeth Sundin betonar att företagsformen inte enbart är en kvinnofråga.

– Deltidsföretagande är negligerat av alla; på politisk nivå tycker man att folk sak lämna allt för att starta eget och företagsorganisatorer bryr sig inte heller om dem. Det är en verksamhetsform som betraktas som onödig – men som jag tror rymmer mycket nytänkande.

Ett tredje förslag kommer från Annika Vänje som doktorerat i arbetsvetenskap inom industriell produktionsmiljö. Hon tycker det behövs forskas kring hur en jämställd it-utveckling kan öka tillväxten.

– Män och kvinnor har olika erfarenheter i samhället. Vi måste ta tillvara på kvinnors kunskap och erfarenheter för it-utvecklingen.

Över huvud taget anser hon att det är ett problem att allt färre utbildar sig inom it. I synnerhet bland tjejerna.

– Om den här utvecklingen fortsätter hamnar vi långt efter Asien i it-utveckling.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]