Nästa storindustri är privata säkerhetsföretag som erbjuder FN militära tjänster. Den uppfattningen har Cecilia Hull, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Privata arméer högvilt för FN

Mest läst i kategorin
– Det finns ett tydligt behov, säger hon till Realtid.se.
Enligt hennes färska rapport blir det allt vanligare med privata företag som erbjuder militära tjänster till högstbjudande.
Tjänsterna handlar om allt ifrån minröjning, övervakning och logistik till militär utbildning och närstrid. Tjänsterna säljs till stater, företag och organisationer, bland annat FN.
Till exempel har det amerikanska säkerhetsföretaget Dyncorp International anlitats för att utbilda polis i Irak, Bosnien och Liberia. I förlängningen finns dessutom möjligheten att privatisera FN:s fredsbevarande operationer.
Hittills har dock FN varit återhållsam till ett sådant initiativ av tre anledningar.
• Det finns en stor osäkerhet om att privatisering skulle öka kostnaden. I Irak har ett 30-tal privata säkerhetsbolag hr anlitats av amerikanska myndigheter, inklusive UD och Pentagon, för att svara för övervakning av ambassaden, oljeanläggningar, besöksdelegationer och fängelser.
Lönen uppges vara mycket god, minst 3.000 kronor per dag, för de anställda som tjänstgjort i elitförband.
Bland säkerhetsföretagen är Blackwater mest omtalat med runt 1.000 man i Irak.
– Lönerna till de privata företagen har stigit extremt där, jämfört med de amerikanska styrkorna i Irak, säger Cecilia Hull.
• Osäkerhet angående de privata företagens legala status och ansvarsskyldigheter.
Åtskilliga incidenter i Irak, särskilt den då Blackwaters säkerhetsvakter sköt ihjäl 17 civila i september, har skapat en mediestorm i världen. Bolaget har av den anledningen också fått utstå tuffa kongressförhör. Dyncorp International var inblandade i en bordell i Bosnien med barn inblandade med blev inte åtalade.
– Skulle FN få kontroll över de privata styrkorna och få fram ett legalt ramverk så skulle det vara en fördel, säger Cecilia Hull.
• Farhåga för att privatisering skulle försvaga statens våldsmonopol och minska staters ansvarskännande för att bibehålla internationell fred och säkerhet.
Här anser Cecilia Hull att privatisera fredsbefrämjande operationer utan att ta itu med dem är inte att rekommendera. Men om problemen kan lösas så har FN mycket att vinna på att privatisera valda delar av sina insatser. FN borde därför stötta genomförandet istället för att motsätta sig en sådan diskussion. Det innebär en ny möjlighet utan att för den skull vara okomplicerad, enligt henne.
Främsta skälet är att privata företag betydligt snabbare kan få fram styrkor jämfört med vad FN klarar av. FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan hade en tanke på att skicka privata styrkor till Rwanda i samband med folkmorden, men avstod då han upplevde att ”världen inte var beredd att använda privata säkerhetsföretag”.
– Ett problem med privata styrkor i FN-tjänst är att de inte kan uppvisa vilken nation de företräder. Men det kan också vara en fördel om man kan flagga på uniformen att de står för en global värld, säger Cecilia Hull.
Den amerikanska branschorganisationen International Peace Operations Association håller nu på att lista de företag som kan vara aktuella för den här typen av uppdrag.