Realtid

Premiär för Mitt bästa karriärtips

Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér är vardagsekonom på ICA Banken.
admin
admin
Uppdaterad: 20 sep. 2016Publicerad: 20 sep. 2016

Nu drar Realtid Karriär igång en ny artikelserie med personliga karriärtips. Vi inleder med Magnus Hjelmér från ICA Banken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Magnus Hjelmér är född och uppvuxen i Örebro där han också pluggade på universitetet.

– Jag läste ekonomi med inriktning mot tillverkande industri. Efter studierna har jag i huvudsak jobbat med ekonomisk folkbildning, men jag har också coachat organisationer inom ledarskapsfrågor och extern kommunikation.

– Jag har haft förmånen att prova på många olika chefspositioner genom åren, något som gett mig möjlighet att hitta just mitt specifika ledarskap. Att leda är för det mesta en glädjefylld resa, men kan också vara påfrestande och en riktig energitjuv.

För närvarande är Magnus Hjelmér vardagsekonom på ICA Banken. En roll går som går ut på att blogga, twittra, skriva och föreläsa om ekonomi, framförallt med fokus på vardagsekonomi, med både kunder och icke-kunder.

– Resan till ICA Banken har varit lite krokig och har tagit några skarpa kurvor. En röd tråd som dock följt mig genom hela mitt yrkesverksamma liv har varit folkbildningen inom ekonomi. Det är som ett svart hål som suger tillbaka mig de gånger jag försökt gå i en annan riktning. Jag tror många gånger att det är tillfälligheter som styr vår väg framåt, så jag siktar på att vara flexibel och fånga möjligheterna som känns rätt i stunden.

Vilka karriärdrag har du gjort som varit lyckosamma för dig?

– Jag tror en sak är viktigare än allt annat när det kommer till yrkesval och det är att lyssna på hjärtat och inte hjärnan. Arbetar vi med något vi brinner för är jag övertygad om att vi gör ett bättre jobb än när vi jobbar med något som vi valde för karriärens skull men som inte är lika tillfredsställande.

– När jag blev vd för Unga Aktiesparare gick jag ner i lön och förmåner men jag bytte till mig arbetsuppgifter som inget annat jobb kunde erbjuda mig just då. Dessutom fick jag jobba med något som låg mig väldigt varmt om hjärtat. Varje dag ville jag kliva upp ur sängen och förändra världen, en otrolig känsla. Våga ta ett steg tillbaka, det kan många gånger vara två steg framåt.

ANNONS

Finns det saker i din karriär som varit mindre bra, men där du lärt dig något viktigt i efterhand?

– Tidigt i min karriär som konsult hade jag en utstrålning och ett kommunikationssätt som gjorde att jag inte uppfattades som särskilt ödmjuk. Jag var inte så bra på att lyssna och var snabbt framme med vad jag ansåg var lösningen. Jag var själv inte medveten om vad jag utstrålade och kommunicerade i och med detta.

– Det var först när jag träffade en chef som visade var skåpet skulle stå som jag förstod det. Det blev ett himla rabalder och en av mina största lärdomar i yrkeslivet. Under många år tränade jag på mitt sätt att kommunicera med min omgivning och efter ytterligare några smällar hade jag lärt mig läxan. Idag när jag träffar chefer för företag tycker jag att ödmjukhet är den absolut viktigaste egenskapen att lyfta fram, ett vinnande koncept kan man nog säga.

Vilket av dina egna karriärdrag vill du pusha för till andra?

– Samla på dig så mycket erfarenhet som du bara kan. Engagera dig ideellt, läs kurser eller ta ett extrajobb. Ju fler branscher och olika arbetsgifter desto bättre. Oavsett om du engagerar dig i områden som inte passar just din utbildning eller tänkta karriär så kommer du ha nytta av erfarenheten du samlar på dig.

– Jag var i Norge en sväng och arbetade som skidinstruktör. Vid sidan av extraknäckte jag som dörrvakt på byns uteställe. Det var en erfarenhet som visade sig vara oslagbar när det kommer till att bemöta och hantera människor i olika berusningstillstånd. För det mesta var det en glad och positiv stämning, men i bland kunde det bli riktigt otrevligt.

Till sist, vad händer i höst och vinter för din del?

– Vi håller på att spela in nya filmer där jag testar olika situationer för att ta reda på vad som är bäst för privatekonomin. Utöver det kommer jag fylla på med massor av vardagsekonomiska tips på min blogg och även föreläsa en hel del. En riktigt spännande höst och vinter, hoppas vi ses, säger Magnus Hjelmér.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]