Svensken Peter Thustrup spårar upp och återförsäljer de absoluta toppvinerna – de som alla vinälskare talar om, men ganska få har smakat.
Peter Thustrup säljer världens bästa viner

Mest läst i kategorin
Sedan 1983 driver svensken Peter Thustrup den Paris-baserade grossistfirman ”Vin Rares”.
Framför sig på bordet har Thustrup en samling ”rara” buteljer. Han lyfter fram en och visar. Det är ett bourgognevin – en Romanée Conti, 1972.
– Den här börjar bli drickbar nu, säger han.
Romanée Conti, som enligt Thustrup är världens bästa vin, bör alltså ligga minst 35 år innan det dricks. Hur smakar det då?
– Svårt att säga. Det är helt enkelt en fantastisk upplevelse. Alltifrån den första ”attacken” i munnen, tills dess att man har svalt vinet, är det en explosion av utsökta smaker: av trä, tobak, hallon, portvin – ja ett oerhört brett spektrum av smaker, som ligger kvar i munnen flera minuter.
Men smakar det så kostar det alltså. Just den här flaskan har förvarats hos en enda person och är i mycket gott skick. Pris: cirka 46.000 kronor (5.000 euro).
Att hitta just sådana här rariteter är för Peter Thustrup halva jobbet. Att sälja flaskorna är ett mindre problem. Det finns tillräckligt många människor, som betalar i stort sett vad som helst för en exklusiv smakupplevelse – eller för att vara innehavare av ett exklusivt skrytobjekt.
Ty i det här sammanhanget handlar det inte bara om smak, det handlar lika mycket om det unika, om etiketten – om märkets prestige, helt enkelt.
Enligt Peter Thustrup ska man inte behöva betala mer än 900 kronor för ett riktigt bra vin, som kan uppskattas av vem som helst.
– Viner, som kostar mer än 9.000 kronor, måste man vara kännare för att kunna uppskatta och då kommer också prestigen in i bilden – värdet av ett unikt föremål, som är lika mycket ett historiskt dokument som en dryck.
Peter Thustrup är en av de numera få personer, som har druckit viner från 1800-talet – viner, som odlades innan vinlusen ödelade större delen av Europas vingårdar:
– Ett sådant vin är väldigt tunt, det finns ingen strävhet kvar och färgen är ljust röd, nästan som rosé. I ett sådant vin söker man inte efter frukt, trä, kraft och sådant. Det är helt andra kvaliteter som gäller – och för dem som förstår att uppskatta dem, kan upplevelsen vara något alldeles extra – förutsatt att det är ett vällagrat vin av god årgång. Det är lite grand som att göra en resa.
Men nuförtiden är dessa viner sällsynta. Det finns inte längre särskilt många flaskor från 1800-talet. För Peter Thustrup har det därför alltmer kommit att handla om att sälja viner av långt senare datum, men inte desto mindre exklusiva.
Eftersom han är en stor uppköpare i denna mycket speciella nisch, är han välkommen som kund på de mest namnkunniga vingårdarna i Bordeaux, i Bourgogne och i Côte de Rhône-distriktet. Där förhandlar han om flaskor, som kan betraktas som sällsynta, strax efter att de blivit uppköpta – helt enkelt därför att produktionen är lika liten som ryktbarheten är stor, vilket gör att alla vill köpa.
Vissa av dessa flaskor blir med tiden investeringsobjekt. Enligt Peter Thustrup har toppvinerna från toppårgångarna som regel en god värdestegring över en längre period – 10 till 15 år.
Men värdestegringen kan också, i enstaka fall, gå ganska snabbt. För ett och ett halvt år sedan köpte Thustrup vinpartier från Lafite Rothschild och Château Margaux för 900 kronor buteljen. I dag kostar dessa flaskor 3.200 kronor, före moms.
För årets mest exklusiva viner förutspår han inte någon sådan snabb prisökning:
– Min bedömning är att det blir en mycket bra årgång – den kommer nog att kunna klassas som 7-8 på en skala upp till 10. Men det blir ingen riktigt stor årgång, vilket krävs för att vinerna ska bli investeringsobjekt. Även om vissa vingårdar kommer att prestera absoluta toppviner, är det årgångens allmänna ryktbarhet, som bestämmer prisnivåerna.
Stefan Andersson
frilansjournalist