Realtid

Peter Pan botar sjuka barn

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 apr. 2005Publicerad: 06 apr. 2005

Världens mest berömda barnsjukhus, Great Ormond Street, har under det senaste året tvingats stänga flera avdelningar på grund av penningbrist. Nu är det bara en sagofigur som kan rädda sjukhuset från konkurs. Peter Pan, pojken som aldrig växte upp, måste ta till vingarna igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Barnsjukhuset saknar hela 1,7 miljoner pund i kassan och det trots att det privata sjukhuset fått bidrag på 75 miljoner pund från staten.

Över 100,000 unga patienter vårdas varje år på Great Ormond Street i London. Inte bara patienterna kommer från hela världen utan också många av läkarna kommer dit för att specialutbilda sig. Sjukhuset är privat men den brittiska statliga sjukvården köper varje år tjänster från sjukhuset och ledningen har också fått en välkommet bidrag på 75 miljoner pund från statskassan för att bekosta nödvändiga reparationer för de 70 år gamla lokalerna, men notan för renoveringen gick lös på över 200 miljoner pund och sjukhuset måste inom kort komma upp med ytterligare 123 miljoner pund.

Nu förlitar sig ledningen för det skulddrabbade sjukhuset på att Peter Pan ska komma till deras räddning igen. Peter Pan har hållit sjukhuset flytande sedan 1929, då författaren J.M. Barrie testamenterade upphovsrätten till sin kända barnbok till sjukhuset. Peter Pan publicerades 1907 och är fortfarande aktuell bland brittiska barn och varje jul visas teaterversionen på otaliga scener runt Storbritannien. Det ger en extra slant till sjukhuset, men hur mycket vill ingen avslöja, ” det rör sig om mindre summor än många tror,”säger Dr Jane Collins, VD på Great Ormond Street.

Om två år löper upphovsrätten ut och de välkomna bidragen sinar från teatrar och förlag. I USA har rätten redan löpt ut och det betyder att visningar av Disneys version av Peter Pan inte ger något till sjukhuset. Under ett flertal år har ledningen diskuterat möjligheten att få fram en fortsättning på Peter Pan för att kunna skydda upphovsrätten till de ledande karaktärerna i boken och i oktober förra året utlystes en tävling för att hitta en författare som skulle kunna skriva Peter Pan del II. Under sex månader läste en grupp från sjukhusets ledning och några ledande barnboksförfattare igenom ett hundratal inledningskapitel innan de i mitten på mars kom till ett beslut.

Det blev Geraldine McCaughrean som lyckades bäst enligt domarpanelen och nu får hon drygt ett år på sig att skriva en fortsättning på Peter Pans äventyr. Det blir säkert inte ett bekymmer, hon har redan skrivit över 130 barnböcker! Inte bara snabb på att skriva, hon vill också sätta fart på handlingen. ” Barn förväntar sig mer spänning i sina böcker idag, precis som de får på TV och film.”

Sjukhuset och Geraldine McCaughrean kommer att dela på författararvodet och om boken blir en storsäljare kan det blir en fråga om filmrättigheter också. Enligt sjukhuset vore detta ett välkommet bonus, men viktigast av allt är att sjukhuset kan bevara upphovsrätten till Peter Pan för ytterligare hundra år. Nu hoppas alla att den unge pojken som aldrig blev vuxen ska ge många sjuka barn chansen att växa upp.

Pia Helena Ormerod

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS