Realtid

Pessimismen ökar i USA

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 apr. 2005Publicerad: 20 apr. 2005

På bara en månad har pessimismen bland fondförvaltare världen över ökat markant. Allt fler tror på en sämre ekonomisk tillväxt och lägre vinster för företagen. Lena Larsen, fondförvaltare på SEB, anser dock att pessimismen är överdriven.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Fondförvaltarna har blivit betydligt mindre riskbenägna och allt fler har börjat tvivla på den globala återhämtningen. Det visar en undersökning som Merrill Lynch gjort bland cirka 300 fondförvaltare världen över.

I mars var andelen som trodde på att den globala ekonomin skulle växa under de närmaste 12 månaderna större än andelen som trodde att den skulle sakta in. Undersökningen i april visar att majoriteten nu tror på en betydligt svagare utveckling av världskonjunkturen.

Pessimismen är störst bland fondförvaltare i USA där majoriteten tror på en försvagning av världsekonomin. Majoriteten bland de europeiska förvaltarna förväntar sig dock fortfarande att ekonomin fortsätter att växa.

52 procent av de som svarade på enkäten i april trodde att företagens vinster skulle försämras de närmaste 12 månaderna, jämfört med 39 procent i mars. Merrill Lynch studie visar också att trots farhågor om lägre tillväxt, krympande marginaler och vinstras kvarstår inflationsoron.

Lena Larsen, fondförvaltare för SEB Fond i Fond – Global, anser dock att pessimismen över konjunkturutvecklingen är överdriven.

– Vi har inte en så negativ syn på världskonjunkturen. Vi tror snarare att vi befinner oss i mitten på konjunkturcykeln, att vi nyss passerat en kraftig återhämtningsperiod och att vi nu befinner oss i en period med mer normal tillväxt, säger hon.

Lena Larsen ser heller ingen anledning att se över investeringsstrategin.

– Eftersom vi tror på hygglig utveckling och relativt låga räntor så ligger vår strategi fast. Som en försiktighetsåtgärd har vi dock kortsiktigt reducerat exponeringen mot de cykliska tillväxtmarknaderna i Asien som är känsliga för en inbromsning av tillväxten i USA.

ANNONS

Inte heller Niklas Bergström, förvaltare på Alfred Berg, tror på en kraftigare nedgång på börserna.

– Visserligen ser vi en minskad vinsttillväxt bland företagen men det behöver inte betyda att börserna går dåligt. Jag skulle snarare tro på en ”tråkig” börs och inga dramatiska förändringar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS