Realtid

Persson kan få dubbla inkomster

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 maj 2007Publicerad: 10 maj 2007

Förre statsministern Göran Persson kan tjäna stora pengar som pr-konsult och samtidigt slippa få sin statsrådspension minskad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reglerna är lätta att kringgå.

Tanken är att statsrådspensionen ska jämkas om det före detta statsrådet har inkomster från annat håll. Men det finns sätt att kringgå den jämkningen.

Persson kommer inte att vara anställd hos JKL utan ska fakturera pr- och kommunikationsföretaget för sina tjänster. Bildar den förre statsministern ett bolag och inte tar ut pengarna som lön slipper han få sin statsrådspension minskad.

– Det är inte olagligt, men man kan diskutera det moraliska, säger Torkel Backlund, på Statens Pensionsverk (SPV).

För närvarande har Göran Persson ett avgångsvederlag på 121.000 kronor i månaden. Den 6 oktober, på årsdagen av regeringens avgång, kommer Persson i stället att få statsrådspension på 55.770 kronor. Hur mycket ersättningen blir från JKL är hemligt. Persson kan också räkna med inkomster i form av royalties från den bok han ska ge ut i höst.

Den förre statsministern får tjäna upp till 109.486 kronor per år utan att pensionen minskas. Väljer han att ta ut mer i lön, räknas 65 procent av lönen utöver de 109.486 kronorna av från pensionen.

För att slippa den minskningen kan dock Persson låta pengarna vara kvar i ett eventuellt bolag och leva enbart på pensionen. När den förre statsministern fyller 65 år och får ålderspension, är det fritt fram att plocka ut pengarna som lön utan att pensionen minskas.

– Det är ganska väl känt att sådant förekommit tidigare. Vi kan inte göra något, säger Backlund.

ANNONS

Liknande möjligheter fanns tidigare för före detta riksdagsledamöter, men reglerna skärptes förra året. Nu kan riksdagens arvodesnämnd minska ersättningarna om det är uppenbart att en före detta ledamot kringgår reglerna genom att ta ut en oskäligt låg lön för sitt arbete.

– Men något sådant beslut har inte tagits när det gäller statsråd, generaldirektörer och landshövdingar, säger Backlund.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS