Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie tvingas riva sitt olagliga svartbygge på Ingarö, Värmdö. Det slår länsstyrelsen fast i sitt beslut, som kostar skådespelarna 1,5 miljoner kronor.
Persbrandt tvingas riva svartbygget
Skådespelarna Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie flyttade ihop i det nybyggda huset nära havet ute på Ingarö. I det vackra och känsliga naturområdet fick de bygglov på 60 kvadratmeter för huset och ytterligare 40 i sidohuset på sin tom på 3.500 kvadratmeter. Men de lät bygga ihop det till ett lyxhus på 110 kvadratmeter.
I februari förra året slog Miljö-och byggnämnden i Värmdö kommun ned på svartbygget. Persbrandt och Bonnevie fick ett vitesföreläggande på 50.000 kronor per vecka till de rivit den del som sammanlänkar byggnaderna. Vitesförläggandet är ställt på deras bolag Cambo Productions Ab och Bonnevie Producion AB.
Den båttokige Persbrandt överklagade till länsstyrelsen. Men länsstyrelsen kommer fram till samma slutsats som kommunen, men sänker vitesföreläggandet till 25.000 kronor per månad. Inom två månader efter att domen vinner laga kraft måste Persbrandt gå lös på tillbyggnaden.
Deras planer på att sälja huset har gått i stå sedan Värmdö kommun uppmärksammade svartbygget. Området är detaljplanerat som fritidshusområde.
Fastigheten är belånad med 4.550.000 kronor. En försäljning av huset om de fått behålla hopbyggnaden skulle kunna inbringa cirka 6 miljoner kronor. Nu sjunker värdet med cirka 1,5 miljoner kronor enligt en mäklare som Realtid.se varit i kontakt med.
Men spola går bra. Värmdö kommun slog också ned på att Persbrandt installerat vattentoa trots att bygglovet endast tillät mulltoa. Men länsstyrelsen ger Persbrandt rätt att behålla vattentoaletten.
Besluten går att överklaga inom tre veckor till länsrätten respektive miljödomstolen.
Men Persbrandts ombud Lars H Derk på Derk Ingenjör & Arkitektkontor i Nacka kan inte ge något besked om de ska överklaga. Han säger bara:
– Inga kommentarer, när Realtid.se når honom per telefon.
Hans Lindqvist, c, den före detta Europaparlamentarikern som nu är ordförande i miljö- och byggnämnden i Värmdö kommun, är nöjd med rivningsdomen.
– Vi hade väntat oss det här beslutet från Länsstyrelsen, det är vi glada för, säger han till Realtid.se.
Men vattentoan då. Innebär domen mulltoans död?
– Svårt att säga.
Ska ni överklaga till miljödomstolen?
– Ja förmodligen, jag har inte hunnit läsa domen. Men vi säger inte det vi säger om vi inte menar allvar, avslutar Hans Lindqvist.