Stockholmsbörsen har under perioden 6-19 mars stigit med 16,4 procent, vilket är en kraftig uppgång på kort tid.
Period av fallande kurser väntar

Mest läst i kategorin
Realtid.se
Utvecklingen efter den 19 mars har skett med en stark underton samtidigt som olje- och mineralrelaterade aktier fullbordade sina uppgångar under förra veckan.
I och med att rekylen dragit ut på tiden får vi nu närmast inrikta oss på möjligheten av en period med fallande kurser, där vi får en hel del vinsthemtagningar.
Prenumerera på ett nyhetsbrev med Ingemar Carlssons tekniska analys som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.
Vi har fått några vinstvarningar i slutet av mars och ytterligare några aviserade nyemissioner som drar likviditet från marknaden och som i stort är en negativ faktor. Beslutade och föreslagna nyemissioner är nu uppe över 69 miljarder kronor om vi tar med Swedbanks nyemission från oktober förra året.
Efter påskhelgen kommer delårsrapporterna för första kvartalet i år, vilket sannolikt kommer att bidra till att marknaden är försiktig innan dessa ligger på bordet. Jag räknar med att börsen som helhet kommer att dras nedåt men samtidigt är det många aktier som kan överraska en hel del och stiga, vilket ger en blandad utveckling under de närmaste veckorna.
Oljepriset
Brent Blend steg till en topp under förra veckan. Denna topp ser nu ut att kunna hålla med 54,0 dollar som motstånd under de kommande veckorna. Uppgången är nu nästa 18 dollar under 90 dagar, vilket ger en uppgång på hela 47,3 procent sedan bottennoteringen vid 36,6 dollar den 23 december.
Denna kraftiga uppgång från låga nivåer bör nu ge en dragning nedåt under april månad, där jag räknar med att nästa uppgångsfas kan inledas i slutet av april eller möjligen i början av maj månad för oljan. Denna andra fas bör sedan kunna lyfta oljepriset mot 70-75 dollar under tredje kvartalet i år.
Moskvabörsen
Moskvabörsen har hängt med oljepriset uppåt under vintern och dess RTS index har stigit med hela 54,2 procent på drygt 2 månader. Oljepriset och stigande metallpriser är en stor anledning till uppgången. Vi har i olika media, den senaste tiden, kunna läsa om denna uppgång och det brukar då vara dags för en rekylfas. Den förväntade rekyl ser jag som tillfällig och under andra halvan av april månad bör vi vara beredda på nästa fas uppåt efter att index tappat upp mot 20 procent räknat från fredagens toppnotering på 760 för RTS-index.
New Yorkbörsen
S&P 500 (815,94) har efter lägsta noteringen vid 666 den 6 mars i år rusat uppåt och noterade i torsdags 833, som högst. Det innebär en uppgång på 25,1 procent under 20 dagar, där 22-23 dagar av uppgång oftast ger en rekyl. Kraftig uppgång på kort tid leder oftast till en period med vinsthemtagningar. Vi söker nu närmast en högre botten 30 dagar eller mer efter lägsta noteringen, vilket ökar intresset för den 6 april och tiden därefter. Det innebär att index kan falla tillbaka till 750-nivån och testa den inför en ny uppgångsfas.
Så länge index håller sig över 750 finns det anledning att se positivt på fortsättningen under försommaren. En nedgång under 730-nivån ger en direkt negativ signal som vi måste hålla under bevakning även om vi i grunden är positiva till en fortstat uppgång.
Nu är det så sent som den 26 mars som vi fick toppen vid 833 och även om vi inriktar oss på en rekyl kan den trots allt dröja några dagar innan index faller tillbaka i den förväntade rekylen och då jobbar vi med intervallet 835-870, som motstånd innan rekylfasen är bekräftad.
Stockholmsbörsen
OMXS 30 index (655,59) ligger kvar i det breda intervallet 592-704, som nu gällt under de senaste fyra månaderna. Senaste toppen kom in den 19 mars vid 690 och därefter har vi sökt en rekyl inför en möjlig uppladdning och en ny uppgång.
Vi såg i slutet av förra veckan hur allt fler av de tunga aktierna på börsen började backa tillbaka medan olje- och mineralaktierna fortsatte uppåt för att nu söka en topp inför en rekyl.
Oljepriset och metallpriserna ser nu ut att falla tillbaka en tid och skapa förutsättningar för en ny fas uppåt men då i ett senare skede. Denna nedgång bör ta med sig berörda aktier nedåt i en rekyl.
Index kan under denna fas söka sig ned mot stödet vid 642-646 som är av stor betydelse. Håller detta stöd är grundtonen mycket positiv. Men bryts nivån får vi inrikta oss på möjligheten av en ny nedgång till 592-600 innan en ny motreaktion uppåt kan ta vid.
Med tanke på kommande delårsrapporter får vi vara beredda på stora svängningar i enskilda aktier.
Ser vi utvecklingen i ett större perspektiv har vi en rektangelformation med motstånd vid 690-720 och ett stöd vid 592. Inom denna typ av rektanglar kan man aldrig vara säker på utbrottsriktningen men när väl ett utbrott sker är sannolikheten stor att index fortsätter i utbrottsriktningen under flera veckor.
Lägger vi sedan till ett antal långsiktiga tekniska indikatorer är de i ett läge där utvecklingen ska bestämmas inför fortsättningen. Dessa har börjat ge positiva signaler som gör att vi kan se en övervikt åt det positiva hållet men jag vill trots detta se ett utbrott uppåt ur den aktuella formationen för att få tydligare signaler.
Enskilda aktier
Boliden (43,40) har nu rusat uppåt den senaste tiden och uppgången är nu som mest 208,2 procent under de senaste 5 månaderna. Uppgången inleddes den 28 oktober 2008 vid 14,60 kronor och har så här långt noterat 45,00 kronor som högst under fredagen den 27 mars.
Boliden är inne i en långsiktig uppgångsfas och kommer på lång sikt att nå upp till mycket höga nivåer men alla uppgångar sker stegvis och en rekylfas bör kunna ta vid framöver. En uppgång under fem månader ger oss alltid en indikation på att det kommer en reaktion men det säger inget om hur stor den blir.
Efter en rekyl finns det anledning att söka nästa delmål vid 60,00-62,00 kronor under tredje kvartalet 2009. Sedan får vi ta de andra nivåer successivt vart efter marknaden ger oss mer information att räkna på under 2010 och 2011.
Lundin Mining (12,50) kom igång sent med sin uppgång av kända anledningar och problem kring uppköp. 4,95 kronor blev lägsta notering den 3 februari och uppgången sedan dess är hela 163,6 procent i och med att vi fick en högsta notering på 13,05 kronor under fredagen (27 mars). De långsiktiga signalerna är starka och jag räknar med ett kraftigt lyft på sikt.
Rekordnoteringen från den 13 juli 2007 hamnade på 97,75 kronor och vi behöver ju inte sikta dit i dagsläget men en uppgång till 30,00 kronor ser jag som fullt möjligt och då som ett delmål på vägen uppåt. Närmast väntar vi in en topp och en rekyl under någon vecka för att sedan inrikta oss på en ny uppgångsfas, som kan ta aktien till motståndet vid 30,00 kronor i den långsiktiga uppgången.
Lundin Petroleum (45,10) tog sig upp till 47,10 kronor som högst, torsdagen den 26 mars, efter att ha inlett uppgången från 34,60 kronor den 3 mars. Aktien har inte mindre än tre gånger tidigare vänt i intervallet 47,00-49,00 kronor. Därför är intervallet ett viktigt motstånd, som inte bör kunna brytas med mindre än att vi får en rekyl först. Med tanke på att oljepriset drar sig tillbaka och indikerar på en ny uppgång först om några veckor är det logiskt att räkna med att det relaterade motståndet håller för LUPE. En nedgång till 40,00-42,00 kronor är möjlig, när väl en rekyl tar vid.
Den dag i framtiden som aktien sedan bryter motståndet vid 49,00 kronor med en bestående notering över denna nivå kan vi inrikta oss på en fortsättning till 62,00-63,00 kronor på sikt. Långsiktigt får vi troligen ännu högre nivåer om vi tar med hösten 2011 i den långsiktiga bilden.