Realtid

Per H Börjesson: "Lycka är svårt att köpa för pengar"

Per H Börjesson, Spiltan
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 26 juli 2021Publicerad: 26 juli 2021

I höst noteras Spiltan på NGM PepMarket. "Vi har intern betting på hur vi kommer att värderas i relation till alla andra investmentbolag", säger Spiltans vd Per H Börjesson i Realtids sommarserie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenska kronan tappar – till och med mot Ukrainas valuta

29 nov. 2024

Vad har haft störst betydelse för dig i din yrkesroll det första halvåret?
– Beslutet att notera Spiltan på nya marknadsplatsen NGM PepMarket. Vi har ju alltid prioriterat långsiktiga aktieägare och förespråkat regelbunden men inte daglig aktiehandel. Det ska bli spännande att se effekten av att koncentrera aktiehandel till en dag i veckan.

Något som överraskat, person eller händelse – och hur?
– Att börsen fortsätter att gå upp – värderingarna på vissa bolag är extrema ur ett historiskt perspektiv.

Vilka var de största glädjeämne och största orosmoln under första halvåret? 
– Det verkar som om det glada 20-talet är här igen. Frågan är om det tar åtta år innan ekonomin kraschar som 1929? Men marknaden kommer alltid tillbaka. 1929 tog det 15 år. Förra året några månader. Så om man är långsiktig är man en vinnare på aktiemarknaden, men man måste mentalt ställa in sig på att det kan komma nedgångar. 

Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
– Hur lätt det är att ha möten på distans och spara in på resande. Samtidigt: hur svårt det är att ha vissa typer av möten, när kreativitet och utveckling står på agendan. Jag tror för övrigt att många beteendeförändringar som vi har upplevt under pandemin kommer att bestå. Människor har exempelvis vant sig vid att kunna handla mat och mediciner på nätet, det blir svårt att vrida klockan tillbaka. Nya vanor blir nog mer bestående än många tror.

Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
–Jag tror att pensionerna hamnar i fokus, då de politiska partierna gärna tar till överbudspolitik, trots att vi har ett av världens bästa pensionssystem. Sedan får vi se om det påverkar finansbranschen.

Hur kopplar du av i sommar?
–Med långa morgonpromenader med hunden samtidigt som jag lyssnar på intressanta sommarpratare. 

Vilket är ditt bästa lästips för sommarläsning?
– Den nya tegelstenen ”The Complete Financial History of Berkshire Hathaway” på 837 sidor. Men den är nog inte för alla … Annars kan jag tipsa om ”Pengars psykologi” av Morgan Housel på Sterner förlag som är en av bästa finansböckerna jag läst på länge. Pricksäkert och underhållande för den som vill leva ett rikt liv – på flera plan, då lycka är svårt att köpa för pengar.

Vilken är den bästa bok/fackbok genom tiderna som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Första biografin jag läste om Warren Buffett 1996 ”Making of an american capitalist” av Roger Lowenstein. Den inspirerade mig till att våga satsa på Investment AB Spiltan och bygga upp ett investmentbolag med extremt långsiktig investeringshorisont och att inte ha någon exitstrategi. Det har uppskattats av både entreprenörer och aktieägare – och att arbeta med investeringar är lika roligt än idag.

ANNONS

Hur förbereder du dig inför hösten 2021? Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Jag tror inte att man skall fokusera för mycket på att ha en strategisk plan utan det gäller att vara flexibel och utnyttja de möjligheter som dyker upp. Noteringen av Investment AB Spiltan blir spännande och vi har intern betting på hur vi kommer att värderas i relation till alla andra investmentbolag. Kanske kan min nästa bok ”Så här blir man miljonär som företagare” äntligen bli klar som jag filat på i många år. 
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]