Realtid

Peabs nya privatpolis

administrator
administrator
Uppdaterad: 17 feb. 2009Publicerad: 17 feb. 2009

Alltfler privata bolag som tar över polisens utredningar växer fram i Sverige. Nu har också byggjätten Peab med Mats Paulsson i spetsen hakat på trenden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dotterbolaget Incasec Security Service utreder brott, hot mot företagsledare, krishantering och tar på sig en mängd andra säkerhetsuppdrag som många anser borde vara en uppgift för polisen.

Bolaget håller även förberedande säkerhetsutbildningar för anställda med familjer som av sina företag utstationeras till länder med högre risker än i Sverige.

– Det finns en jättemarknad för avancerad säkerhetsrådgivning. Svenskt näringsliv är en aning aningslösa i säkerhet och kriminalitetsrelaterade risker. Men först och främst riktar vi in oss på preventivt arbete för att förebygga brott, säger företagets vd Pontus Hofte till Realtid.se.

Pontus Hofte är utbildad som gisslan- och krisförhandlare på amerikanska FBI och brittiska Scotland Yard. Han har också en bakgrund hos rikspolisen och från Säpo.

Incasecs verksamhet handlar om att sälja säkerhetstjänster i Sverige och internationellt. En annan tanke är att bolaget ska kunna hjälpa Peab att granska brott inom bolaget och dess underentreprenörer.

Bolaget har sitt huvudkontor i Ängelholm med sex anställda, varav halva styrkan är före detta poliser. Omsättningen under förra året uppgick till 8,8 miljoner kronor, en ökning med 1.660 procent sedan 2006 då verksamheten startades på initiativ av Mats Paulsson och Peabs ledning.

Inom byggbranschen sker runt 7.000 stölder om året till ett uppskattat värde av 1,5 miljarder kronor. Och Peab är inget undantag.

Den före detta polisen, Per Flink säkerhetschef på Peab, har som huvuduppgift är att se över möjligheterna till att förbättra säkerheten inom bolagssfären mot inbrott och stölder på arbetsplatserna. De flesta av brotten sker externt men också internt bland anställda och underentreprenörer.

ANNONS

– Det är ett gigantiskt mörkertal eftersom många brott inte anmäls, säger han.

Från i februari har bolaget tagit fram ett eget websystem där platscheferna anmäler stölder direkt till polis och försäkringsbolag via sina datorer. Detta för att få en tydligare bild av stölderna.

– 13 stölder är hittills anmälda. Bland annat kan det vara till stor hjälp om polisen griper en gärningsman med tjuvgods som kan härledas till anmälningarna. Ofta leder det till husrannsakan, säger Per Flink.

Vid större utredningar köps spetskompetens från Incasec som Per Flink var med och skapade. Mats Paulsson såg en möjlighet till goda affärer i Incasec med affärsidén att kunna bjuda ut tjänster både till Peab och externt. I dagsläget är 20 procent av Incases affärer relaterade till Peab. De resterande uppdragen är externa.

Tillväxten för den här typen av säkerhetsföretag blommar i kristider. Det anser i alla fall Peter Vallaste på Incasec. Han jämför med den anglosaxiska världen där den här typen av företag länge har skördat framgångar. Brittiska Control Risk med kontor i 27 länder är ett exempel.

Peter Vallaste har jobbat flera år som polis med att bekämpa organiserad brottslighet utomlands innan han började jobba på Incasec. I stort sett har han samma arbetsuppgifter idag. Skillnaden är att han är privatanställd.

– Utvecklingen går mot att företagen tar allt större ansvar för sin säkerhet. Polis och åklagare hinner inte med, säger Peter Vallaste som också pekar på hur konjunkturen påverkar det hela.

– Lågkonjunktur är högsäsong för organiserad brottslighet. Det såg vi under den förra lågkonjunkturen i början av 1990-talet. Vi ser en tendens till ökande utredningsjobb där organiserad kriminalitet är inblandad. Det har blivit ett tuffare klimat.

ANNONS

Incasecs kunder är flera svenska företag med dotterbolag i centrala Östeuropa. När svenska företag började etablera sig i Ryssland efter Sovjetunionens fall utsattes många för hot och utpressning. När sedan ekonomin har gått bra har den kriminella världen istället satsat på spel- och sexindustrin samt banker.

– De svenska företagen har inte behövt beskyddas på samma sätt som tidigare. Nu när ekonomin är i fritt fall har den organiserade brottsligheten satt fart igen och blivit mer råbarkad. Man är desperat. I Sverige har mc-brottsligheten fått ett uppsving.

Just den svenska marknaden som dominerar Incasecs uppdrag. Framför allt då svenska börsnoterade bolag, vilka tillhör den stora kundkretsen.

– I kristider är lojaliteten inte alltid så stark mot det egna företaget. Fler lockas till att begå oegentligheter. Det räcker med en knapptryckning för att flytta pengar från bolaget, säger Peter Vallaste.

Att bolagen inte vänder sig direkt till polisen beror på att de många gånger famlar i blindo och har svårt att definiera brottet. Varumärket är också a och o för bolagen. Anmäls brott så överlämnar man styrförmågan till polisen. En situation som många företagsledningar finner frustrerande.

– Vi kan hjälpa till och tolka situationen. Men vi är väldigt noga med att inte förstöra bevisen. Det är viktigt att förpacka förundersökningsmaterialet på rätt sätt. Då kan vi gå direkt till åklagare som får ett bra utgångsläge.

Peter Vallaste talar också om en grå marknad som drabbar företagen. Med det menas företag mitt emellan svart eller vit verksamhet. Den grå inriktas grovt sett på hälften laglig verksamhet och hälften olagliga affärer.

Här ger han ett exempel på ett svenskt börsbolag i fastighetsbranschen som i fjol drabbades av en hyresgäst med grå koppling. Men det löste sig efter stora svårigheter, säger Peter Vallaste.

ANNONS

– Vi hade hjälp av en större advokatbyrå och polis. Allt var väldig obehagligt för vår klient och det tog mycket kraft. Bolaget tappade ett års affärsverksamhet på grund av det här.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]