Enligt flera experter finns det stora risker med interna it-utredningar som gäller dataintrång. Det finns exempel på fall där utredningarna likt socialdemokraternas utredning, försvårat polisarbetet. Risken är att hjärnan bakom verket aldrig kan avslöjas.
Partiutredning kan störa polisen

Mest läst i kategorin
Enligt socialdemokraternas talesman har det skett nära 78 intrång under januari–mars i år. Alla dessa sägs eventuellt kunna kopplas till folkpartiet. I det här fallet har den interna utredningen gjorts av it-säkerhetsföretaget Sentor, samma företag som utredde toppssossen som skickade falska mejl i våras. Men nu varnar ett antal experter på området för att de interna utredningarna rent faktiskt kan försvåra polisens utredning.
– Det finns gott om fall då man förstört möjligheten för polisen att utreda. Så fort ett företag eller en myndighet misstänker vid en intern utredning att detta måste bli en polissak så bör man så fort som möjligt anmäla detta. Det gäller att man isolerar eller fryser den information som behövs och att man inte går in där, säger Staffan Jackson, seniorexpert på Ekelöw Infosecurity.
Även Björn Axelsson, ansvarig för säkerhetsfrågor på branschorganisationen IT-företagen är medveten om problemet.
– Det är bäst för den egna organisationen om man låter polisen komma in i ett tidigt skede. Det kan i vissa fall finnas risk för att spår sopas igen. Av misstag kanske man lägger igen spår som polisen skulle kunna använt, säger Björn Axelsson.
Enligt Per Hellqvist, it-säkerhetsexpert på Symantec verkar socialdemokraterna sparat loggar sedan lång tid tillbaka vilket är positivt. Har man inte bra loggar är det svårt att ha koll på vad som egentligen har skett.
– Men vill man ta någon på bar gärning eller om man misstänker att något är på gång. Då ska man definitivt inte gå ut med detta i pressen som man har gjort nu. Loggarna gör att man kan spåra till vissa datorer men det innebär inte att den personen som äger den datorn verkligen har begått brottet, säger Per Hellqvist.
Nu har en 24-årig anställd på Liberala ungdomsförbundet erkänt att han fått tag på en lokal ombudsmans inloggningsuppgifter till socialdemokraternas datornätverk på internet. Men det inte att det finns fler personer bakom it-intrånget. Personer som nu kan bli svåra att få tag i.
Per Hellqvist menar att detta generellt är ett stort problem för polisen. Det är svårt att få tag i förövaren när de använt sig av andra personers datorer. Främst finns stora problem kring trådlösa nätverk. Det räcker med att en person valt att stå utanför en persons hus och kopplat upp sig medan de gjort kriminella handlingar. Detta har skett helt utan ägarens vetskap.
Fallet som avslöjades i natt av Dagens Industri, menar Per Hellqvist speglar ett stort och viktigt problem kring lösenord. I det här fallet hade ett antal personer använt sig av Stig-Olof Fribergs användarnamn och lösenord. Flera undersökningar visar att personer som slutat arbeta på företag långt efteråt kunnat ta del av information hos det gamla företaget genom sitt namn och lösenord.
Exakt hur länge socialdemokraterna har utrett det här fallet verkar vara oklart.
Hur länge har ni känt till intrången?
– Vi har utrett detta sedan i mitten av förra veckan, säger Fredrik Kornebäck, pressekreterare hos socialdemokraterna, till Realtid.se på måndagens vid 11-tiden.
Men enligt moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin har den socialdemokratiska partiledningen känt till intrånget länge.
– De (socialdemokraterna) har känt till detta i månader och haft en datakonsult inne. Det är klart att de har valt att presentera detta vid ett tillfälle som är väl valt ur deras perspektiv, säger Sven Otto Littorin till di.se.
Han syftar på att SVT på söndagskvällen sände sin partiledarutfrågning av Fredrik Reinfeldt.
Har Littorin rätt så innebär det att Fredrik Kornebäck lämnade felaktiga uppgifter till Realtid.se