Realtid

Öppning för Telia Sonera i Ryssland

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 feb. 2007Publicerad: 28 feb. 2007

Högsta domstolen i Schweiz avslår Ipocs krav på 19,4 procent av aktierna i ryska Megafon, där Telia Sonera är storägare. Domen gör att ägarbilden i Megafon klarnar och Telia Soneras chanser att bli majoritetsägare i bolaget kan öka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Full kontroll över ryska Megafon, annars säljer Telia Sonera aktierna i bolaget. Det budskapet kom företagets vd Anders Igel med, då företaget presenterade sin kvartalsrapport för några veckor sedan.

Telia Sonera äger nära 36 procent i Megafon och då Telia Sonera dessutom äger 26 procent i investmentbolaget Telecominvest som också har ägarandelar i Megafon, blir det sammanlagt 43,9 procents ägarandel. Men Anders Igel vill ha mer.

Tvisten mellan Ipoc och Alfa Group, som också är delägare, har dock gjort det svårt att förhandla till sig fler aktier i bolaget.

Nu skriver rysk press att högsta domstolen i Schweiz har beslutat att Ipoc inte har rätt till de 19,4 procent av Megafon som tvisten handlar om. Beslutet kan inte heller överklagas om inte Ipoc har nya betydelsefulla uppgifter som tidigare inte lyfts fram. Sannolikheten att Ipoc kommer försöka att överklaga anses som väldigt liten. Vinnare i striden ser därmed ut att bli Alfa Group, som kontrolleras av oligarken Mikhail Friedman, och äger 25,1 procent av aktierna i bolaget. Ipoc har i dag 8 procents ägarandel.

– En tydlig ägarbild är definitivt positivt för Telia Sonera. Då vet företagets ledning med vilka de ska förhandla för att öka sin ägarandel. Om Alfa Group i sin tur är intresserad att sälja är inte klart. Men domen är definitivt ett steg i rätt riktning, säger Katja Ruud, analytiker på Gartner.

Enligt Katja Ruud har Alfa Group tidigare inte sagt sig vilja vara operativ i branschen utan är bara intresserad av att vara investerare. Om företag väljer att fortfarande vara ägare i bolaget kan domen ändå innebära att Telia Sonera får större möjlighet att använda sitt kunnande och därmed större makt i bolaget.

Tvisten mellan den Bermuda-baserad fonden Ipoc startades för några år sedan då LV Finance sålde 25,1 procent av Megafonaktierna till Alfa Group. Enligt Ipoc hade de företrädesrätt till aktierna i form av optionsavtal.

Det sämsta för Telia Sonera är att tvisten förblir olöst.

ANNONS

En tänkbar lösning på problemet är att Alfa väljer att helt släppa ifrån sig ägandet i Megafon mot att få aktier i Telia Sonera, när den svenska staten säljer sina aktier i bolaget.

Thomas Westlind, ansvarig för extern kommunikation på Telia Sonera vill inte kommentera domen.

– Det här bolaget utvecklar sig väldigt väl och växer. Megafon bidrar med värde till våra aktieägare som det är i dag. Men vårt mål ät att få kontroll och ha majoritet i bolaget. Hittar vi ingen lösning på längre sikt får vi hitta andra lösningar och det kan handla om att vi drar oss ut ur Bolaget. Vi är inte indragna i den här tvisten utan pågår mellan två andra parter och därför kan jag inte kommentera den här domen, säger han till Realtid.se.

Vem som står bakom Ipoc är inte riktigt klart. En schweizisk skiljedom har tidigare pekat ut den ryske kommunikationsministern Leonid Reitman som förmånstagare för fonden, något som han själv nekat till. Istället har Jeffrey Galmond, en dansk advokat utpekats som ägare.

Megafon som har en marknadsandel på 18 procent är den tredje största mobiloperatören i Ryssland efter MST och Vimpelcom.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]