Höjdarna på åklagarmyndigheten har nu kommit med sitt önskemål om hur ledningen ska se ut på den nya EBM-kammaren. Det slutgiltiga beslutet ligger nu hos myndighetens generaldirektör Eva Håkansson Fröjelin.
Önskemålet: Kim Andrews ska leda insiderjakten
Mest läst i kategorin
Beskedet om en stor omorganisation kom plötsligt för de anställda på Ekobrottsmyndigheten. Den nationella ekobrottskammaren skrotas och ersätts med en ny kammare enbart inriktad på finansmarknadsbrott som insiderhandel och svindleri.
Åklagarna och poliserna tvingas söka om sina jobb och nya chefer ska tillsättas.
Tjänsteförslagsnämnden sammanträdde för en vecka sedan och har nu lagt fram sina önskemål och prioriteringar på vilka som ska leda den nya kammaren. Det slutgiltiga beslutet fattas senare av EBM:s generaldirektör Eva Håkansson Fröjelin.
I dag är det vice chefsåklagare Anders Hirsch som leder kammaren men om generaldirektören går på tjänsteförslagsnämndens förslag blir det Kim Andrews som kommer leda kammaren.
Till tjänsten fanns det endast två sökande, Kim Andrews samt Martin Tidén.
Motiveringen till att tjänsteförslagsnämnden föredrar Kim Andrews är hans ”erfarenhet av olika ledarroller som är väl vitsordad. Enligt Tjänsteförslagsnämdens uppfattning gör detta också att Kim Andrews har ett försteg i skicklighetshänseende framför Martin Tidén”.
Nämnden poängterar dock att de båda uppfyller myndighetens kravprofil och är lämpliga som chefsåklagare.
Kim Andrews jobbar i dag som utbildningsansvarig på generaldirektörens kansli på Ekobrottsmyndigheten. Han har även varit vice kammaråklagare på en annan kammare på myndigheten.
Martin Tidén är i dag kammaråklagare i Stockholm och har haft flera uppmärksammade mål. En av de senast i raden är Gerdahärvan där flera storbanker lurades på mångmiljoner. Sju personer dömdes i tingsrätten för bedrägerierna.
Anders Hirsh som i dag alltså är tillförordnad chefsåklagare sökte aldrig tjänsten som chefsåklagare. Han vill istället åt rollen som vice chefsåklagare och om generaldirektören följer nämndens förslag får han är den platsen hans.
De sökande till denna tjänst var Sari Halme, Anders Hisch och Eva-Lotta Johansson. Den senare har dock återkallat sin ansökan.
I sin motivering skriver tjänsteförslagsnämnden att Anders Hisch har ”ett försteg i skicklighetshänseende framför Sari Halme med hänsyn framförallt till hans väl vitsordade chefserfarenhet”.
Även här poängterar nämnden att båda sökande är lämpliga som vice chefsåklagare.
Anders Hirsh har tidigare varit vice chefsåklagare vid nationella ekobrottskammaren. För Realtid.ses läsare är han även känd som åklagaren som leder brottsutredningen mot medarbetarna i Aspis Liv.
Sari Halme är åklagare vid ekobrottskammaren. Hon ansvarar bland annat för förundersökningen och rättegångsprocesserna mot den dömde bedragaren Hans Viklund.
Eva-Lotta Johansson som alltså återkallat sin ansökan är i dag domare vid Västmanlands tingsrätt och har en bakgrund som ekoåklagare. Hon har tidigare varit vice chefsåklagare vid en av kamrarna på Ekobrottsmyndigheten. Hon har även arbetat på rätts- och utvecklingsenheten på EBM.
Nu ligger förslagen på beredning hos EBM och generaldirektören Eva Håkansson Fröjelin som förväntas komma med sitt besked under oktober.
När de nya cheferna är på plats är det dags att bygga upp den nya kammaren som ska vara igång den 1 januari 2012. Ett huvuduppdrag för de nya cheferna är att lösa bemanningen. Myndighetsledningen har tidigare aviserat att delar av den nuvarande polispersonalen kommer att få andra uppgifter i framtiden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.