Realtid

OMX och Handelsbanken ser ljuset

Martin Lindgren
Uppdaterad: 22 sep. 2009Publicerad: 22 sep. 2009

Antalet börsintroduktioner är på väg uppåt, om man får tro Stockholmsbörsen. Handelsbanken bekräftar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fler bolag är på väg till Stockholmsbörsen, att döma av dess vice vd Jenny Rosberg. Hon säger i ett uttalande till Realtid.se att det råder ökad aktivitet hos M&A-aktörerna:

– Börsen har utvecklats väldigt starkt, inte minst under sommaren, och vi ser nu en ökad aktivitet under hösten bland de rådgivare som hjälper bolag till börsen.

En av dessa rådgivare är Per-Olov Bergström, som är chef för corporate finance på Handelsbanken Capital Markets. I Stockholm arbetar 33 av bankens totalt i Norden runt 60 corporate finance-anställda med både introduktioner och företagsaffärer (ingen medarbetare är specifikt allokerad till just introduktioner).

– Vi ser en helt annan aktivitet nu, och introduktionerna lär komma igång på andra sidan årsskiftet, säger Bergström till Realtid.se.

Han vill inte ange några siffror eller specifika bolag, men uppger att en stor mängd upphandlingar är på gång och att Handelsbanken fått flera uppdrag redan.

– Det är kul och bra för branschen, både för industri- och private equity-bolag, att en exitmarknad kommer igång.

Om jag har ett bolag som jag vill börsintroducera: vad skiljer er från till exempel Enskilda?

– I grunden är vi nog rätt lika. Det som är viktigt är att man hittar en bra modell med tajming och prissättning, samt att man har ett bra aktiemäkleri när aktien väl är noterad. Där har vi en bra position.

ANNONS

I och med börsens och Handelsbankens optimism är tongångarna ljusare än de som ljöd i februari i år:

”Nu ser vi framför allt listbyten, och många befintliga börsnoterade bolag som vill ha in reservkapital från ägarna som riskkapitalförsörjning. Det är mycket det och inte särskilt många IPO:s” sade Jenny Rosberg till Realtid.se i vintras. Då hade hennes börs fått in ett bolag; nu är siffran uppe i sex sedan årsskiftet.

Även dessa sex rör sig dock om listbyten; se faktaruta. Jenny Rosberg säger att det brukar ta ett tag innan börsintroduktioner kommer igång efter torka:

– Det har historiskt varit så att det tagit ca nio månader från det att vi kommit ur en finanskris innan introduktionerna tagit fart, och om det blir så den här gången också får framtiden utvisa.

I USA kan riskkapitalbolagen nu, enligt vad Financial Times har rapporterat, vara mer trovärdiga med sina ”dual track-processer”, som det kallas när innehaven rustas för både börsintroduktion och försäljning till andra riskkapitalbolag. Hittills har det enligt tidningen renderat skratt i stället för höjda priser när en IPO förts på tal som alternativ till försäljning till andra riskkapitalbolag – nu kan riskkapitalbolaget agera mer sturskt i förhandlingar.

Åtnjuter svenska riskkapitalbolag samma bättre förhandlingssits? Kanske. Av de bolag Realtid.se sökt har endast Segulah och dess grundare Gabriel Urwitz nåtts. Företaget har genom åren gjort två börsintroduktioner – Handskmakarn och HMS Networks – men har idag inga planer på börsintroduktioner. Det beror dock inte på ett kargt börsklimat:

– Det ser ju ljusare ut på börsen nu, men för närvarande har vi inga exitmogna bolag, säger Urwitz till Realtid.se.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]