Realtid

Om skadliga skatter

administrator
administrator
Uppdaterad: 19 feb. 2007Publicerad: 19 feb. 2007

Krönika av Pär Krause

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har bestämt att förmögenhetsskatten ska slopas, även om det inte sker i ett enda steg. Det gjorde finansmarknadsminister Mats Odell klart när han talade på Stockholms Finansmarknadsdag för ett par veckor sedan.

Knappast ett överraskande besked, och det var inte hans motiv till varför förmögenhetskatten ska bort heller; förmögenhetsskatten är den mest skadliga av alla skatter, och gör att staten i slutändan får in mindre pengar.

Skadliga skatter definieras alltså utifrån statens perspektiv, och är liktydigt med skatter som inbringar ringa, eller inga, pengar till staten. Att sänka eller helt slopa dessa är därmed helt ofarligt, eller i vart fall mindre farligt. Det slår ju inte mot statsfinanserna.

Därmed har den nuvarande regeringen till stor del ärvt den förra regeringens syn på skatter. Dessa kan förvisso sänkas, men det ska helst inte gå ut över den offentliga sektorns inkomster, och om så skulle vara fallet så måste dessa sänkningar finansieras inom systemet, alltså via höjningar av andra skatter.

Man skulle kunna tycka att en borgerlig regering kunde ha ett alternativ till det svenska högskattesamhället.

Men om det bara är aktuellt att sänka sådana skatter som staten utifrån ett inkomstperspektiv helst ser sig vara utan – ”skadliga” skatter – så innebär det bara några smärre justeringar inom det rådande systemet. Någon systemförändring finns inte på agendan.

För om så var fallet
skulle regeringen knappast nöja sig med ett jobbavdrag, som ger de flesta inkomsttagare visserligen en smärre skattesänkning, men som inte ändrar på det faktum att större delen av ett hushålls inkomster – ja, faktiskt – går till skatt.

Då skulle regeringen göra som flera reformivriga regeringar gjort i gamla Östeuropa; slopa den statliga inkomstskatten och införa platt skatt på arbetsinkomster.

ANNONS

Men det är klart, den statliga inkomstskatten inbringar trots allt en del pengar till staten – om än inte mycket i en jämförelse – och kan därför inte betecknas som en ”skadlig” skatt.

Men de heltidsarbetande som via inkomstskatten är nettobetalare till transfereringssystemet – vilket gäller för åtta av tio barnfamiljer, enligt nya beräkningar från Skattebetalarnas Förening – kanske har en annan uppfattning än Mats Odell om vilka skatter som är de mest skadliga.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]