Landets mäktigaste kvinnor har svängt, men inte Maud Olofsson.
Olofsson fortsätter nobba kvotering
Mest läst i kategorin
– Jag noterar att det är dåligt också med kvinnor i de politiska församlingarna. Det vore konstigt om vi skulle lagstifta om kvotering i näringslivet innan vi har städat i de egna systemen, säger hon efter det att hon talat kvinnligt företagande vid ett framträdande i Västerbotten.
Lagom till den internationella kvinnodagen har Tillväxtverket plockat fram siffror som belyser kvinnornas företagande i Sverige. 91 miljarder kronor i löner betalar kvinnornas företag ut varje år. De sysselsatte 418.127 personer 2006, bidrog med tio miljarder kronor i bolagsskatt och 70 miljarder kronor i moms.
Kvinnor driver mellan 22 och 28 procent av alla företag i Sverige och står för drygt 30 procent av nyföretagandet varje år.
– Kvinnors företagande har ökat med 22 procent sedan 2006, säger Maud Olofsson (C).
Hon pekar på flera reformer som gjorts bland annat inom den offentliga sektorn och barnomsorgspengen som öppnat för kvinnors företagande.
Hon ser heller ingen fara i att de kvinnliga företagarna satsar mest just inom de områdena.
– De har själva varit anställda inom den offentliga sektorn och tar med sig sitt kunnande därifrån när de startar eget företag.
Och diskussionen om vinst eller inte i företag som bedriver vård- och omsorgsverksamhet tycker hon är märklig.
– Det är aldrig någon som ifrågasätter att ett byggföretag får generera vinst. Däremot ifrågasätts det inom vård och omsorg. Men om inte ett företag får gå med vinst kan det inte utvecklas.
Det handlar i stället om könsroller, hävdar Olofsson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.