Realtid

Oklarheter om närståendeband

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 apr. 2013Publicerad: 09 apr. 2013

Berättelserna går isär om de nära banden mellan Mineral Invest, IGE Resources och deras nya storägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På bara några månader har Amarant Mining och Alluvia Mining seglat upp som största ägare i svenska Mineral Invest och IGE Resources. Under samma tid har bolagen både genomfört och föreslagit omfattande tillgångstransaktioner med de nya storägarna som motpart (se faktaruta och grafik ovan).

De gamla aktieägarna i Mineral Invest har fått se sina aktier spädas ut rejält, inte bara en utan två gånger, vid transaktionerna med Amarant Mining och Alluvia Mining som har betalats med nytryckta aktier. Efter den senaste affären är antalet aktier uppe i över 2 miljarder.

I IGE Resources fördes en stor del av bolagets kassa över till Alluvia Mining i januari, innan aktieägarna varken fått information eller röstat om saken. Transaktionen fick KPMG att polisanmäla bolaget och rikta hård kritik mot dess informationsgivning. Bolaget ställer sig frågande till revisorns agerande och bestrider att några fel har begåtts. Även i IGE väntar en stor utspädning vid en kommande nyemission till Alluvia.

De snabba affärerna görs i en liten bolagsgrupp och för utomstående aktieägare är det givetvis intressant att klarlägga eventuella närståendekopplingar eller andra jävssituationer. Likabehandlingsprincipen är en grundbult på aktiemarknaden, eller som det heter i Oslobörsens regelverk som IGE Resources ska följa:

”The company must not expose holders of its shares to differential treatment that lacks a factual basis in the common interest of the company and the shareholders” (se faktaruta).

Flera frågetecken

Realtid.se:s granskning visar att det finns flera frågetecken gällande informationsgivningen och likabehandlingsprincipen kring Mineral Invest och IGE Resources. Det visar sig också att huvudpersonernas bild av vad som händer i bolagsgruppen inte alltid stämmer överens med den information som bolagen publicerat.

Den mest känsliga frågan rör IGE-ordföranden Ulrik Janssons eventuella ägarintressen i Amarant Mining och därmed Alluvia Mining (se grafik och faktaruta). Enligt ett memorandum från Alluvia Mining publicerat den 14 augusti förra året äger Ulrik Janssons holdingbolag USB Investment BV 10 procent av Amarant. Dokumentet låg till grund för en påstodd emission av konvertibler på upp till 150 miljoner dollar som av allt att döma har saluförts i flera länder.

ANNONS

Memorandumet är på drygt 80 sidor och har registrerats hos finansmyndigheterna på Jersey.

När Realtid.se konfronterar Ulrik Jansson med ägaruppgiften förnekar han kraftfullt att det skulle finnas några ägarintressen från hans sida i vare sig Amarant eller Alluvia. Han beskriver sig tvärtom som oberoende i förhållande till storägarna.

Förnekar ägarkopplingar

– Jag kan inte svara för vad Alluvia och Amarant gör vid sina kontakter med potentiella investerare. Vad jag däremot vill framhålla är att jag inte står bakom Amarant eller Alluvia. Den enda kopplingen jag har till dessa bolag är att jag vid två tillfällen i samband med investerarpresentationer har ställt upp sakkunning om mining i Afrika. Kommer jag ihåg rätt var det ett tillfälle i maj och dels i juni förra året. Det var ett tiotal personer närvarande och mötena hölls i Mangolds regi om jag minns rätt, skriver Ulrik Jansson i en kommentar till Realtid.se.

Realtid.se har fått tillgång till en investerarpresentation från september 2012 där Ulrik Jansson står angiven som blivande ordförande i Alluvia Mining. Även denna uppgift förnekas av Ulrik Jansson.

I samma styrelseförslag ingår även Hans Lindroth, mest känd som vd på Lingfield som fungerar som investeringsrådgivare till Peder Sager Wallenberg Charitable Trust.

Både Ulrik Jansson och Hans Lindroth gick in i styrelsen på IGE Resources i december sedan Amarant Mining tagit över som största ägare och föreslagit en ny styrelse. Ulrik Jansson tycker inte att uppgifterna från Alluvia påverkar bilden av honom som oberoende.

– Det finns varken affärsmässiga eller privata kopplingar i någon större utsträckning. De personer som är verksamma inom miningbranschen i Sverige är relativt få till antalet och självklart har vi stött på varandra i olika sammanhang. Men att därifrån tala om klara kopplingar är fel, skriver han.

ANNONS

Realtid.se har inte lyckats nå Hans Lindroth för en kommentar om uppgifterna. Men av allt att döma finns en relation mellan Lingfield och Amarant/Alluvia som går längre tillbaka. Enligt uppgift till Realtid.se har företrädare för de båda ägarbolagen utnyttjat Lingfields kontor på Västa trädgårdsgatan 15 i Stockholm under åtminstone ett år. Framförallt Johan Ulander, som beskrivs som den sammanhållande kraften i bolagsgruppen, har haft Lingfields kontor som sin bas vid besök i Stockholm.

Lars Guldstrand, ordförande i Mineral Invest, satt i styrelsen på Alluvia Mining vid tidpunkten för publiceringen av memorandumet i augusti. Han har tidigare även varit ordförande i Amarant Mining, en post som han lämnade under hösten. Han har inte kommenterat uppgiften om ägandet i Amarant Mining utan hänvisar till respektive bolag.

Enligt Ulrik Jansson var det via Lars Guldstrand som han fick förfrågan om att gå in i styrelsen på IGE Resources, detta skall ha skett i slutet på 2012 då Guldstrand fortfarande satt i Amarants styrelse.

Annan version

Detta bestrids dock bestämt av Lars Guldstrand själv:

– Jag var inte inblandad i den styrelsesammansättningen. Det måste ha varit någon från Amarant som förde den diskussionen, säger han till Realtid.se.

När det gäller frågan om Ulrik Jansson och Hans Lindroth var tilltänkta att ingå i styrelsen på Alluvia bekräftar han tvärtemot Ulrik Janssons uppgifter att en sådan diskussion förekom:

– Jag vet att det fanns en diskussion om dem i styrelsen tidigare och det var några andra namn också, sen vet jag inte om den styrelsen tillträdde eller om det bara diskuterades, säger Lars Guldstrand.

ANNONS

De många turerna och olika uppgifterna i de olika bolagen gör informationsläget komplicerat. Känsligast är situationen i IGE Resources som inom kort ska klubba en storaffär med Alluvia Mining. 50 miljoner kronor har redan betalats ut från kassan och nya aktier värda 50 miljoner kronor ska emitteras. För detta köper man bolaget Ghana Gold och utvinningsrätter i Wanga-området i Demokratiska republiken Kongo, tidigare ägare av Ghana Gold var Mineral Invest som fortfarande kontrollerar rättigheterna till fyndigheterna.

För Mineral Invests aktieägare har Alluvia Mining hela tiden framställts som det bolag som ska ta hand om tillgångarna och driva produktionen. I presentationen vid extrastämman som hölls i slutet på mars nämns inte ens IGE Resources. Amarant Mining var däremot inte närvarande på stämman för att övriga aktieägare på egen hand skulle godkänna affären med Alluvia.

Kan den nu inledda affären mellan Alluvia och IGE betraktas som en närståendetransaktion är det något som IGE Resources hittills inte har kommenterat. Klart är att styrelseledamoten Terje Engstrøm Lien borde klassas som jävig i transaktionen då han är styrelseledamot i Alluvia och dessutom har arbetat med Amarant Mining de senaste åren.

Känsligt läge

Men även styrelseledamöterna Ulrik Janssons och Hans Lindroths oberoende kommer i ett annat ljus efter uppgifterna som Alluvia Mining tidigare har spridit och Realtid.se:s granskning.

För gruppen i stort är oklarheterna känsliga då det pågår finansieringsarbete på flera håll samtidigt som ansökningar om nya noteringar ligger för behandling. Mineral Invest vill flytta från Aktietorget till First North under våren. Tidigare i år var bolaget tvunget att rätta sin bokslutsrapport på grund av felaktiga uppgifter.

IGE Resources har tidigare tillfälligt börsstoppats i samband med att KPMG hoppade av som revisor efter transaktionerna med Alluvia Mining.

Alluvia har egna planer på en listning på dansk-brittiska GXG Markets och uppges vara i färd med att ta in 50 miljoner dollar från marknaden. Även Amarant Mining uppges vid årsskiftet ha ordnat ny finansiering. Pengarna lär behövas då bolagen ställt ut stora löften i samband med förvärv av mineralrättigheter och gruvor i så väl Syd- och Nordamerika som Afrika de senaste åren. Löften om finansiering har även getts till Mineral Invest och IGE Resources. Realtid.se kommer att återkomma till detta i senare artiklar.

ANNONS

Per Agerman

08 545 871 56

[email protected]

Erik Brood

08 545 871 37

[email protected]

Helena Wande

08 545 871 51

ANNONS

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]