Den amerikanska regeringens senaste räddningspaket ledde till en yra som lyfte börsindex i New York med 7 procent under måndagen.
Ökad chans till varaktig börsuppgång

Mest läst i kategorin
Men glädjen blev kortvarig.
Redan under tisdagen backade börserna på nytt, i Sverige bland annat efter konstaterat redovisningsfusk och en nedjusterad prognos från Getinge. Dessutom har Ericsson fallit rejält sedan Sony Ericssons vinstvarning för några dagar sedan.
Här kan du beställa Anders Haskels börsanalys direkt in i din inbox varje onsdagmorgon innan börsen öppnat.
De negativa beskeden från Getinge visar att även bolag som brukar betraktas som konjunkturokänsliga drabbas av den globala krisen. Nyheten sänder även ett annat viktigt budskap till marknaden och det är att de största riskerna just nu kan finnas i bolag som upplevs som stabila.
Alla vet att vinsterna kommer att falla kraftigt i bolag som Volvo, Electrolux och Atlas Copco.
Kurserna i den här typen av cykliska bolag har därför sedan länge anpassat sig till en förväntat svag utveckling. Varningsflagg ska med andra ord inte i det här läget hissas för företag som alla vet kommer att drabbas hårt av recession och finanskris. Snarare handlar det om att vara försiktig med bolag där marknaden inte i tillräcklig omfattning har diskonterat en usel konjunktur.
Åter till det amerikanska räddningspaketet. Förenklat går paketet ut på att skapa ett system som gör det möjligt att på så marknadsmässiga villkor som möjligt tömma bankerna på så kallade giftiga tillgångar.
Rena balansräkningar är i sin tur en förutsättning för att återskapa förtroende och därmed få finanssystemet att börja fungera något så när normalt. Utan ett fungerande banksystem får inte företagen tillgång till finansiering, vilket kommer att fördröja en ekonomisk återhämtning.
I det läge som världsekonomin befinner sig kan inte politikerna sitta still eller prata oss ur krisen. Kraftfulla och konkreta åtgärdsprogram är helt nödvändiga. Samtidigt kommer en del misstag att göras och det byggs dessutom in nya risker i det globala ekonomiska systemet.
Låga räntor och stora budgetunderskott skapar risk för framtida inflation. Men alternativet att drabbas av långvarig deflation, det vill säga allmänt sjunkande priser, är förmodligen ett värre problem.
Den kanske största enskilda frågan framöver är hur USA ska hantera det gigantiska budgetunderskott som håller på att byggas upp. Det talas om att underskottet i år kommer att motsvara 13 procent av BNP. Det ska jämföras med årliga underskott på 3 procent och en statsskuld på maximalt 60 procent av BNP som EU:s stabilitetspakt tillåter.
Under exceptionella omständigheter kan det vara rimligt att gå utanför normala ramar, men det kommer inte att dröja länge innan konkreta åtgärder måste vidtas för att komma tillrätta med det amerikanska underskottet.
Och innan dess måste ekonomin hinna ta fart. Om inte kommer vi förmodligen att se en kraftigt fallande dollar. Det kanske i så fall kommer att rädda USA, bland annat genom att skulden till omvärlden faller i värde, men samtidigt leda till andra allvarliga konsekvenser. Ett exempel är att ett scenario med en långvarigt övervärderad euro kommer att leda till en mycket svår situation för Europa.
Med detta negativa scenario i den ena vågskålen finns det samtidigt en hel del saker i den andra vågskålen som talar för att vi ett kort till medellångt perspektiv har det värsta bakom oss sett till börsen.
En anledning är att politiska åtgärder leder till att minska den kortsiktiga osäkerheten. Det leder till att marknaden inte kräver lika mycket betalt för att ta på sig risk, riskpremien på aktier sjunker, vilket leder till högre kurser.
Vi ser också ett läge där en del ljusglimtar visar sig i form av positiv ekonomisk statistik. Ett exempel var en överraskande stark amerikansk husbyggnadssiffra i måndags.
Det kommer säkert att dyka upp fler signaler av det här slaget den närmsta tiden som kommer att tolkas positivt av marknaden. Samtidigt kommer inte dålig statistik att få lika stort genomslag som tidigare. Skälet är helt enkelt att en mycket svag utveckling redan ligger inbakad i börskurserna.
En paradox är dessutom att företagsnyheter som egentligen är dåliga i en del fall tas emot positivt av marknaden. Ett exempel är när Trelleborg aviserade en nyemission på 2,2 miljarder i början av veckan. Tillsammans med beskedet om emissionen meddelade bolaget att försäljningen fallit kraftigt under årets två första månader.
Vad som däremot är positivt och det kanske viktigaste budskapet till marknaden är att tecken på en utplanad efterfrågan på företagets produkter kan spåras under mars. Detta är goda nyheter eftersom en stabiliserad efterfrågan, visserligen på låg nivå, gör det lättare att räkna på bolagen och därmed komma fram till vad som är en rimlig aktievärdering.
Även om jag är relativt optimistisk på kort sikt, vill jag inte underskatta risken för rejäla bakslag i en del enskilda aktier. Det gäller att ha klart för sig att vi har det värsta framför oss vad gäller utvecklingen i företagen. Det har kommit en hel del vinstvarningar den senaste tiden och det kommer också att levereras en hel del besvikelser när rapporterna för första kvartalet börjar strömma in om ett par veckor.
Under torsdagen kommer börshumöret att avgöras av hur H&M:s kvartalsrapport tas emot. Ett eventuellt bakslag skapar ett bra köptillfälle. H&M har fortsatt mycket intressanta framtidsmöjligheter och jag tycker att aktien bör finnas med i alla väl sammansatta långsiktiga portföljer.
En annan aktie som platsar i en långsiktig portfölj är Skistar. Bolaget kom i förra veckan med en stark rapport och kommer dessutom att bli en av de stora vinnarna på en svag valuta. Den närmsta tiden kan det vara ett särskilt bra köpläge. Märkligt nog brukar aktien nästan alltid gå bäst under barmarkssäsongen och fram till dess att liftarna öppnar några veckor före jul.