OECD ger Sverige mycket beröm och spår att BNP växer med över 4 procent i år.
OECD berömmer Sverige
Mest läst i kategorin
Och den ekonomiska samarbetsorganisationen ställer upp bakom finansminister Anders Borg mot Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.
I sin nya rapport om svensk ekonomi strör OECD massor av blommor över den svenska ekonomiska politiken. Hög tillväxttakt, låg arbetslöshet och stabila inflationsförväntningar hänger till stor del samman med de tuffa åtgärder som användes under krisen i början 1990-talet.
Samtidigt får Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström en rejäl känga av ekonomerna vid OECD. De har samma uppfattning som finansminister Anders Borg, att överskottsmålet på 2 procent i de offentliga finanserna behövs för att möta framtida påfrestningar, till exempel problemen med den åldrande befolkningen. Bäckström föreslog nyligen att målet skulle skrotas eftersom det innebär en överbeskattning av svenska folket.
OECD-ekonomerna konstaterar att det är en bedrift att ta de offentliga finanserna från gigantiska underskott till dagens överskott. Och de varnar för att nu låta underfinansierade skattesänkningar eller utgiftsökningar äventyra statens finanser.
Men OECD kritiserar också Anders Borg för att regeringen börjat sänka skatterna på boende i ett läge där huspriserna stigit osunt snabbt.
”Det bidrar till risken för en överhettning på bostadsmarknaden”, skriver OECD i rapporten.
Även i övrigt är OECD skarpt kritisk mot planerna på att slopa fastighetsskatten. Det vore bättre att sänka skatterna på områden som ger mer sysselsättning och företagande, anser de.
Invandrare drabbas hårdare än andra av utanförskap. Det gäller både hög- och lågutbildade invandrare, konstaterar OECD, men pekar på att den starka ekonomiska utvecklingen sannolikt kommer att hjälpa fler invandrare in på arbetsmarknaden. Men OECD efterlyser samtidigt krafttag för att underlätta för invandrarna, till exempel ”genom att luckra upp reglerna om anställningstrygghet, större löneflexibilitet och väsentliga sänkningar av bidragsnivåerna”.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.