Finanskrisen står än en gång högst upp på agendan när EU:s ledare möts i dag och i morgon.
Nytt krismöte för EU:s ledare

Mest läst i kategorin
Trots att miljarder och åter miljarder pumpats in i Europas banker och ekonomier mildras inte krisen.
På torsdagen och fredagen möts EU:s 27 stats- och regeringschefer för toppmöte i Bryssel. De är numer rätt vana att träffas och diskutera åtgärder mot lågkonjunkturen och finanskrisen. Så sent som för ett par veckor sedan möttes de på ett extrainkallat toppmöte och enades då om att avstå från nationella solospel och statsstödsrace.
Nu deltar även finans- och utrikesministrar och fokus ligger på att reglera finansmarknader och att se till att redan beslutade åtgärder får effekt. Amerikanska önskemål om att EU-länderna ska satsa ännu mer pengar för att få i gång ekonomin har inget större stöd i EU-kretsen.
Även fackföreningar kräver att EU ska göra mer för att hindra att jobb försvinner.
– Det finns en oro för att det här blir toppmötet då man skruvar igen kranarna, sade TCO:s ordförande Sture Nordh inför det Sociala toppmöte som hålls på torsdagen just innan det ordinarie EU-toppmötet startar.
EU-ledarna lär inte lyssna på fackens krav om större satsningar. De väntas i stället betona att det nu är viktigt att inte låta budgetunderskotten skena iväg.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans kollegor är i stort sett överens om de stora dragen i krisbekämpningen. Men det är i detaljerna som djävulen gömmer sig.
Därför handlar en av de största konflikterna om runt 40 av de omkring 4 400 miljarder kronor som EU-länderna tillsammans satsar på olika stimulansåtgärder. Det rör sig om ett energipaket som både är tänkt att förbättra energiförsörjningen och ge en välbehövlig stimulansinjektion. Hittills har det varit omöjligt att komma överens om hur finansieringen ska ske och vilka projekt som ska finnas med.
Sverige har fått en ganska god utdelning i projektlistan med vindkraftssatsningar ute till havs och en sammankoppling av elnäten med de baltiska staterna.
På onsdagens EU-nämnd i riksdagen fick regeringen kritik av Miljöpartiet för att den godkänner att så många miljarder satsas på gårdagens teknik. Bara en mindre del av projekten handlar om förnybar energi, vilket Reinfeldt till viss del höll med om.