UPPDATERAD Amerikanska företag och deras revisorer ska ges starkare skydd mot aktieägares eventuella skadeståndsanspråk. En expertgrupp stödd av USA:s finansminister Hank Paulson lägger nu fram konkreta förslag till åtgärder. Förhoppningen är att detta ska stärka New Yorks ställning som finanscentrum.
Nya regler ska stärka Wall Street

Mest läst i kategorin
Den bakomliggande grundtanken med de flesta förslag är att det i framtiden ska bli svårare för investerare att driva processer mot såväl bolag som dess revisorer.
De senaste åren har USA och New York tappat mark inom den finansiella industrin, där framförallt London och Hongkong flyttat fram positionerna. Allt färre företag väljer att börsnotera sig i USA då kostnaderna och inte minst riskerna anses för höga.
Stränga redovisnings- och informationsregler i kombination med aktieägares möjligheter att driva processer mot företagen gör att Wall Street lockar allt färre företag.
En kommitté bestående av bland andra presidentens förre ekonomiske rådgivaren Glenn Hubbard samt fler inflytelserika företagsprofiler lägger nu fram förslag till konkreta åtgärder i syfte att komma till rätta med en del av dessa problem, rapporterar Financial Times på torsdagen.
Bland annat ska reglementet Sarbanes-Oxley Act – en skärpning av vissa regler som kom i efterdyningarna av Enron-skandalen – ses över, och ett förslag är att mindre företag skall undantas från reglerna. Just Sarbanes-Oxley Act antas ha inneburit en rejäl kostnadsökning för många företag.
Vidare föreslås att revisorers ekonomiska ansvar ska begränsas till en viss andel av deras intäkter, samt att eventuella skadeståndsprocesser skall drivas mot individer och inte mot hela firmor eller bolag. Syftet med förslaget är att fall där firmor gått omkull till följd av skadeståndsprocesser inte skall upprepas i framtiden. Ett exempel är när firman Arthur Andersen kollapsade i samband med Enron-skandalen.
I slutändan, menar kommittén, slår händelser som denna mot konkurrensen på revisorsmarknaden, vilket på sikt drabbar alla inblandade parter.
Kommittén har ingen beslutanderätt, utan förslagen till lagändringarna måste godkännas av den amerikanska kongressen. Att kommittén stöds av finansminister Hank Paulson ökar naturligtvis dess redan höga status, även om det bör påpekas att det numera är demokraterna som är i majoritet i den folkvalda kongressen.
Paulsson gick redan i förra veckan ut och menade att åtgärder måste vidtas för att stärka USA:s och framförallt New Yorks status som finansiellt centrum.