Realtid

Nya lyxhotell öppnar i Paris

Realtid.se
Uppdaterad: 17 aug. 2006Publicerad: 17 aug. 2006

Terroristhot och höjda oljepriser avskräcker inte lyxhotellkedjor i Paris. Nu skärps konkurrensen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PARIS Två nya hotellpalats gör att stadens kapacitet att ta emot exklusiva besökare ökar med 25 procent under de närmast kommande åren. Nyrika turister från Sydamerika och Asien väntas stå för en stigande efterfrågan på lyxrum.

I dag finns det sex etablissemang som uppfyller kriterierna för att ingå i den exklusiva klubben av så kallade ”Palace” i Paris. Det innebär en hög andel sviter, ett prestigefyllt läge i en historisk byggnad, en gastronomisk restaurang och en prisnivå som knappast vänder sig till gemene man. Men snart får Bristol, Crillon, Meurice, George V, Plaza Athénée och Ritz konkurrens från två nya palatshotell.

Den asiatiska kedjan Shangri-La har beslutat sig för att placera sitt första europeiska hotell i den franska huvudstaden. Senast under 2009 ska ett Shangri-La med 160 rum stå klart på Place d’léna i sextonde arrondissemanget. Ett år senare är det meningen att kedjan också ska etablera sig i London.

Men redan i början av november invigs ett nytt stort lyxhotell i korsningen mellan Champs-Elysées och Avenue George V. Bakom står gruppen Fouquet’s Barrière.

Det omgärdar den berömda restaurangen Le Fouquets och består av 107 rum på i genomsnitt 40 kvadratmeter och till ett genomsnittligt pris på 750 euro natten. 40 procent av rummen är sviter, varav den största är ”presidentvåningen” med en varierande golvyta på mellan 535 och 1.250 kvadratmeter.

Samtidigt planerar flera av de redan existerande palatsen att utöka antalet rum. Detta gör att de sängplatser i Paris, som riktar sig till en exklusiv publik, kommer att stiga med 25 procent under de närmaste åren.

Med tanke på att palatsen bara för några år sedan hade problem med beläggningen kan nytillskotten tyckas vara riskfyllda projekt. Under 2003 stod omkring 43 procent av de luxuösa rummen tomma. Men efterfrågan har återigen ökat och förra året hade hotellen en beläggning på drygt 70 procent.

– Det handlar förstås om en mycket avgränsad och känslig marknad, som fluktuerar med världsekonomin. Dessutom är palatsen beroende av stadens dynamism och rykte, eftersom konkurrensen om de rika resenärerna framför allt sker mellan olika turistmål. Paris största konkurrent i det här fallet är London. Men med tanke på att det handlar om relativt små etablissemang begränsas riskerna. Det säger Bruno Courtin, som följer utvecklingen för landets lyxhotell, som chefredaktör för tidskriften HTR – Hotel, tourism and restaurant Industry – hos MKG Consulting.

ANNONS

En av anledningarna till att palatsen hade svårigheter i början av 2000-talet var en nedgång i resandet efter attentaten mot tvillingtornen i New York.

– Att vinden har vänt beror också på att ”Les Palaces” har gjort större ansträngningar, för att locka nya besökare, säger Bruno Courtin.

Både Shangri-La och Fouquet’s Barrière kan delvis räkna med att fylla sina hotell med relativt trogna klienter. Den förstnämnda kedjan vänder sig framför allt till asiatiska affärsmän och den sistnämnda är populär bland välbärgade fransmän på Rivieran. Men dessutom väntar Frankrike, som redan i dag är världens största turistdestination, en ökning av nyrika besökare från länder såsom Indien, Sydkorea, Brasilien, Ryssland och Kina.

Anna Trenning-Himmelsbach

frilansjournalist Frankrike

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS