Realtid

Nya aktörer tar mark på bankmarknaden

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 28 feb. 2019Publicerad: 28 feb. 2019

Antalet aktörer på den nordiska bankmarknaden har minskat med 13 procent under de senaste tolv åren, samtidigt som 23 procent av alla aktörer på marknaden är nykomlingar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en ny studie från Accenture.

Accenture har analyserat över 20 000 banker och betalningsinstitut på sju marknader i världen för att fastställa förändringstakten inom den globala bankindustrin. Studien visar att antalet banker och betalningsinstitut i Norden minskat med 13 procent under en tolvårsperiod, från 843 aktörer 2005 till 734 aktörer 2017. Samtidigt är nästan var fjärde företag (23 procent) nykomlingar – det vill säga företag som klivit in på marknaden senare än 2005. Av dessa bolag är 137 betalningsinstitut, varav 60 procent har sin licens i Sverige. Samma utveckling sker i Europa, där antalet aktörer minskat med ca 20 procent, samtidigt som var femte aktör klev in på marknaden efter 2005 och står för en tredjedel av branschens totala intäktsökning.

Även om få av de traditionella aktörerna förstått allvaret av nykomlingarnas intåg på marknaden, utgör de ett reellt hot mot de traditionella aktörernas tillväxt. De nordiska storbankerna har under 2012–2016 tappat marknadsandelar på alla nordiska marknader förutom i Danmark. I Sverige är det Nordea som tappat mest på insättningssidan (3 procentenheter), medan Nordea och Handelsbanken tappat störst andelar av lånemarknaden (1,2 procentenheter, respektive 1,1 procentenheter).

Accenture förutspår att förskjutningen av intäkter mot nya aktörer kommer att fortsätta och att detta inom kort kommer att ha en kännbar inverkan på de etablerade bankernas resultat.

I Europa består 20 procent av alla banker och betalningsinstitut av nya aktörer, och de står för 7 procent av banksektorns totala intäkter och 33 procent av alla nya intäkter sedan 2005. I Storbritannien står nya utmanare för hela 63 procent av antalet finansiella institutioner, och dessa står för 14 procent av banksektorns totala intäkter.

Omkring 19 procent av de finansiella institutionerna i USA utgörs av nya aktörer, som på kort tid erövrat 3,5 procent av de totala bank- och betalningsintäkterna. Över hälften av alla nya bankkonton som registrerades i USA under förra året öppnades dock hos någon av landets tre storbanker; banker som också har gjort nödvändiga investeringar i digital utveckling. Samtidigt har landets regionala banker, som fortfarande fokuserar på kostnadsbesparingar, har haft svårt att få sina balansräkningar att växa.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
fastighetsmarknaden
Spela klippet

Framtiden för fastighetsmarknaden: "Psykologiska faktorer"

Den svenska fastighetsmarknaden visar tecken på återhämtning, även om den fortfarande befinner sig långt från de toppnivåer som sågs 2021. Enligt Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet (börskurs Hemnet Group), är marknaden i dag stabilare än för ett år sedan, vilket är en positiv utveckling för fastighetsmarknaden. Men stora regionala skillnader och föränderliga räntenivåer gör att […]