"Den här första valomgången visar att ni vill staka ut kursen för Frankrike", sade premiärminister François Fillon sedan konservativa UMP vunnit stort i söndagens franska val till nationalförsamlingen.
Ny storseger för franska högern

Mest läst i kategorin
När rösterna var färdigräknade hade president Nicolas Sarkozys eget parti UMP och dess allierade fått omkring 45 procent av rösterna. Eftersom valet är ett majoritetsval innebär det att andelen platser i nationalförsamlingen blir betydligt större och att den egna majoritet som UMP redan har troligen växer.
Valet är dock inte helt avgjort. Nästa söndag går väljarna till val i de valkretsar där ingen kandidat fått egen majoritet och det är först då som fördelningen av platser blir klar. Enligt bedömningarna får UMP och dess allierade mellan 383 och 501 platser av de totalt 577 platserna efter andra omgången.
Valresultatet förvånade ingen. Många har haft känslan av att valet redan var avgjort på förhand. Det kan vara en av anledningarna till att närmare 40 procent av väljarna röstskolkade, till skillnad från i presidentvalet för en månad sedan, då fransmännen gick man ur huse för att rösta.
Eftersom valet till nationalförsamlingen sedan 2001 äger rum efter presidentvalet kunde UMP dessutom dra nytta av den dynamik som uppstått kring den nyvalde Nicolas Sarkozy.
President Sarkozy och premiärminister Fillon har också varit så säkra på att bibehålla UMP:s majoritet att de direkt efter presidentvalet började förbereda reformer som de lovat ska röstas igenom redan i sommar. Det handlar inte minst om skattelättnader, bland annat för övertidstimmar och huslån – reformer som inte ses med helt blida ögon av Bryssel.
Socialistpartiet har efter förlusten i presidentvalet hamnat i en nedåtgående spiral där ingen verkat tro att en uppryckning var möjlig. Partiet och dess allierade lyckades inte heller samla mer än drygt 35 procent av rösterna och riskerar att förlora många platser i nationalförsamlingen.
En annan stor förlorare var François Bayrous nya parti Modem (Demokratiska rörelsen). Efter att själv ha kammat hem inte långt från 20 procent i presidentvalet fick hans parti på söndagen inte mer än ungefär sju procent av rösterna. Från det att han gamla parti UDF haft 26 platser i parlamentet kan Modems parlamentariker räknas på ena handens fingrar.
Visserligen sitter troligen flera av UDF:s gamla parlamentariker kvar i parlamentet, men under ny flagg eftersom de gått över till Sarkozys läger.
Både extremvänstern och högerextrema Nationella Fronten kan bli utan platser.