Aktiebörsen NGM som konkurrerar med Stockholmsbörsen, kan få tillbaka sitt indragna tillstånd i närtid om allt vill sig väl. Och inför framtiden finns högtflygande tankar och idéer.
Ny start för NGM
Det visar intervjuer som Realtid.se haft med finansinspektionens chefsjurist Joakim Schaaf och NGM:s nye vd Björn Wallin.
– Vi måste gå ut och tala om att vi inte håller på att dö, för det är vad kunderna och marknaden tror, säger Wallin.
– Vi sprattlar och har tankar. Kan vi förverkliga dem så är det bra, kan vi inte det så kan vi inte.
Med nya huvudägare och ny ledning för NGM, är de viktigaste pusselbitarna på plats för att en ny lösning ska komma till stånd.
Nu återstår för finansinspektionen att godkänna förändringarna, och skicka en rekommendation till Länsrätten där ärendet hamnat efter NGM:s överklagande av det indragna tillståndet.
Utgångspunkten är att inspektionen blir klar med sin granskning snart, och Länsrätten väntas kort därefter fatta sitt beslut i enlighet med inspektionens rekommendation.
Nye vd:n Björn Wallin skissar i nästa steg på möjligheter för en internationell expansion för NGM, som med sin svenska infrastruktur som bas även skulle kunna tillhandahålla börshandel för små- och medelstora företag i övriga Europa.
En idé är att integrera börsverksamheten med corporate finance-tjänster för att hjälpa företag att bli börsnoterade, och aktiemäkleri med låga kostnader för att attrahera stora mängder investerare att bli kunder som handlar aktier direkt hos NGM.
Ett exempel är att NGM ska kunna ha 1 miljon investerare som direkta kunder, som kan handla så mycket de vill för en fast ”abonnemangsavgift” på 75 kronor i månaden. Det innebär intäkter på 1 miljard kronor per år.
Och med NGM:s ”egna” börsnoterade små- och medelstora bolag som grund, ska NGM:s 1 miljon kunder även kunna handla storföretag som Ericsson via NGM vilket ska ingå i abonnemangsavgiften.
Corporate finance och aktiemäkleri behöver här inte nödvändigtvis ske i NGM:s egen regi, utan kan lika gärna ske i samarbete med utomstående aktörer för att skapa en slagkraftig helhetslösning för investerare och börsnoterade bolag.
NGM:s egen aktie är börsnoterad på NGM, och har fallit stadigt från 2,50-3 kronor i början av år 2007 till en botten på 10 öre nyligen, men en viss återhämtning har skett på sistone till 30 öre.
Hela NGM värderas därmed till 20 miljoner kronor. NGM:s årsintäkter uppgår till 35-40 miljoner kronor. Verksamheten går med förlust, men före diverse engångsposter är det en knapp vinst.
Med 5-6 miljoner kronor i nettokassa efter avdrag för skulder, finns inget kapitalbehov för att den befintliga verksamheten ska hållas rullande. Det kan uppstå behov av kapitaltillskott om styrelsen beslutar om exempelvis en internationell offensiv.
Det som hänt på ägarsidan är att Pyr Invest och de danska bolagen Capinordic och I-Nvestor blivit nya storägare i NGM. Pyr Invest har över 30 procents ägarandel, och danskarna har tillsammans nästan 20 procent. Capinordic äger en tredjedel av I-Nvestor, så de kan betraktas som samma ägare.
Pyr Invest är det svenska investmentbolaget som leds av tidigare ekonomijournalisten Peter Benson.
I-Nvestor ska inte blandas ihop med Wallenbergarnas investmentbolag Investor. Det danska I-Nvestor erbjuder tjänster kring företagsinformation. Capinordic är en dansk bank.
De som sålt ut är Stångsundet och Contact Marketing. Det var NGM:s tidigare vd Ulf Cederin som sålde till danskarna, men han har fortfarande kvar en ägarandel på knappt 10 procent av NGM.
Bo Lundevall står bakom Stångsundet. Finansinspektionens indragna tillstånd för NGM, hade att göra med debatt om vem som äger Contact Marketing som tidigare i år plötsligt dök upp som ny storägare i NGM.
Enligt reglerna måste finansinspektionen godkänna alla nya ägare i NGM som har minst 10 procents ägarandel eller ett ”väsentligt inflytande” i övrigt.
Inspektionen säger sig ha belägg för att det var Lundevall som stod bakom Contact Marketing. Som belägg för det hänvisar inspektionen till styrelseprotokoll, mejl och diskussioner.
Lundevall har för sin del inte hållit med om att han står bakom Contact Marketing.
En speciell fråga är att om Lundevall både kontrollerat Stångsundet och Contact Marketing, skulle han kommit upp i över 30 procents ägarandel i NGM, och då är man skyldig att lägga bud på hela företaget enligt den så kallade ”budplikten”.
Ärendet har varit särskilt känsligt för finansinspektionen eftersom NGM:s aktie är börsnoterad på NGM:s egen börs, och NGM måste därför vara ett föredöme för övriga bolag vars aktier noteras på NGM – vad gäller informationsgivning och relationen med finansinspektionen.
NGM:s nye vd Björn Wallin är 45 år, och har en bakgrund inom it-branschen innan han kom till NGM för 1,5 år sedan och är vd där från början av oktober efter att tillståndet drogs in.
Wallin har varit vd för it-bolaget Mogul i 4-5 år, och finanschef i internetbaserade mediabevakningsföretaget Meltwater som på ett par år växte från 80 till 400-500 anställda med verksamhet i över 10 länder inklusive en stor del av USA.
Han ser paralleller mellan Meltwater och NGM som nu har ett 20-tal anställda, och möjligheterna för NGM att – som Meltwater gjorde – etablera säljkontor i flera länder med en central infrastruktur som bas.
– Det är lite grand samma förutsättningar med infrastrukturen som borde kunna ”exporteras” på samma sätt som i Meltwater.
Wallin ser fördelar med att komma från it-branschen där man letar möjligheter och framhåller det positiva hos folk i branschen, medan finansbranschen kan ge intryck av att ha fastnat i gamla tankemönster och att folk där snackar skit bakom ryggen på varandra.
Wallin för sin del jobbar nästan dygnet runt för att hitta en lösning sedan finansinspektionen drog in NGM:s tillstånd i början av oktober. Själv betonar han att bordet är rensat.
– Det har skett stora förändringar på ägarsidan, berättar Wallin.
Om inget annat händer gäller finansinspektionens beslut att NGM:s tillståndspliktiga verksamhet ska vara avvecklad senast i slutet på mars.
Det som alternativt kan hända är att det blir ett beslut om ”inhibition” vilket innebär att verksamheten inklusive NGM-börsen kan fortsätta att drivas tills vidare utan krav på avveckling i slutet på mars, medan ärendet om NGM ska få behålla sitt tillstånd utreds.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.