Banken ser tillväxtutsikterna för Norden som fortsatt spretiga.
Ny räntesänkning väntas i juli
Mest läst i kategorin
Riksbanken fortsätter känna tryck att motverka kronförstärkningar och sänker räntan ytterligare, till -0,40 procent, i juli. Det skriver SEB is sin senaste rapport Nordic Outlook.
I år har Riksbanken tagit stora steg genom minusränta, program för statsobligationsköp och sänkt prognos för framtida höjningar.
”Vår bedömning är också att Riksbanken kommer att behöva revidera ned sin inflationsbana även om det mesta talar för att inflationsbotten är nådd, skriver prognoschefen Håkan Frisén i en kommentar”.
”För att Riksbankens ’växelkurspolitik’ ska få tydlig effekt måste den svaga kronan uppfattas som tillräckligt varaktig för att exportföretag ska våga investera och nyanställa samtidigt som importföretag ska våga – och kunna – höja priserna i Sverige. Först under senare delen av 2016 höjer Riksbanken räntan och når 0 procent i slutet av 2016”, enligt Frisén.
Svensk ekonomi fortsätter att påverkas av globala och politiska utmaningar internationellt och på hemmaplan men BNP väntas ändå växa med 3 procent i år och 2,7 procent nästa år. Hushållens konsumtion och ökat byggande är drivkrafterna för tillväxten, menar SEB.
Samtidigt ger ett tyskt tillväxtlyft tillsammans med en undervärderad krona goda förutsättningar för en fortsatt återhämtning inom industrin.
Dock flaggar SEB i rapporten för risker, som att hushållens höga sparkvot och försiktighet kan vara tecken på oro mot bakgrund av riksdagens politiska läge samt att Riksbankens extrema åtgärder kan lägga grunden till en bostadsbubbla framöver.
Gällande Norden som helhet är bankens utsikter fortsatt spretiga, precis som efter dess Nordic Outlook-rapport under motsvarande period förra året.
Oljeprisfallet fortsätter slå hårt mot den norska BNP-tillväxten samtidigt som lönetillväxten visar svaghetstecken. Dansk tillväxt väntas bli 2 procent i år och efterfrågan i landet ökar nu efter en tidigare bostadskris. Tillväxten gynnas av en svag dansk krona, låga räntor och stigande bostadspriser.
För Finland fortsätter utmaningarna och vändningen blir inte snabb. Förhoppningar ställs nu till expansiva monetära förhållanden med hjälp av ECB-politik samt att den nya koalitionsregeringen inte börjar med en för stram finanspolitik, skriver SEB.