UPPDATERAD Från april nästa år ska den nya lagen som reglerar utländsk arbetskrafts villkor när ett utländskt företag gör jobb i Sverige börja gälla.
Ny lag klar efter Lavaldomen
Mest läst i kategorin
I dag presenterades regeringens lagrådsremiss i spåren av den omtalade Lavaldomen där Byggnads i efterhand fick nobben av EU:s domstol vad gäller blockaden av skolbygget i Vaxholm 2004.
Anmäl dig till Juridik-nyhetsbrevet som kommer ut på torsdagar.
Lagen bygger på utredaren Claes Stråths utredning som blev klar i december i fjol och tar bland annat sikte på när facken ska ha rätt att vidta konfliktåtgärder.
”De nya förutsättningarna för stridsåtgärder innebär att de kollektivavtalsvillkor som fackföreningarna tar strid för bland annat måste vara hämtade från ett svenskt centralt branschavtal och bara får reglera vissa områden – exempelvis lön, arbetstid och semester”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Enligt regeringen gör den nya lagen att Sverige kan behålla den svenska modellen tillsammans med gällande EG-rätt.
Både fack och arbetsgivare var kritiska till Claes Stråths utredning när den lades fram förra året. LO tyckte inte att förslagen täpper till kryphålen som oseriösa arbetsgivare kan använda för att dumpa löner. Svenskt Näringsliv ansåg att utredningens förslag till vissa delar strider mot EU:s lagstiftning.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin beklagade vid en pressträff att han tvingats lägga fram lagförslaget, eftersom det innebär en politisk inblandning i lönebildningen.
– Men jag tycker att vi har funnit en väl balanserad lösning som förenar den svenska modellen med EG-rätten, sade han.
Han påminde om att det bara finns cirka 2.000 personer utstationerade i Sverige och att flertalet av dessa omfattas av svenska kollektivavtal.
Den arbetsgivare som inte vill utsättas för stridsåtgärder måste kunna lägga fram bevis på att man uppfyller kraven i de svenska kollektivavtalen. Tvister avgörs av Arbetsdomstolen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.