Alliansen har nu förhandlat klart om sin signalspaningsproposition som regeringen ska ta beslut om i morgon. Förändringar har gjorts för att stärka skyddet för den personliga integriteten.
Ny kritik mot omstridd lag
Mest läst i kategorin
Det har varit ett krav från flera av partierna.
Bland annat står det nu i lagförslaget, enligt vad TT erfar, att inhemsk tele- och datatrafik som fångas upp av misstag ska förstöras.
Tanken är att Försvarets radioanstalt (FRA) bara ska få signalspana mot tele- och datatrafik som går över Sveriges gräns. Men till exempel e-post som skickas inom riket går ibland via servrar i utlandet.
Men regeringens nya avlyssningslag får kritik även ur rent tekniskt perspektiv. Det kommer det inte att gå skilja på utrikes- och inrikes datatrafik, enligt Patrik Fältström, som de senaste åren lett regeringens IT-politiska strategigrupp, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Att det går att skilja på trafik inom Sverige och till utlandet är en grundförutsättningen för lagförslaget, eftersom Försvarets radioanstalt (FRA) enligt förslaget enbart får spana på data- och teletrafik till och från utlandet.
– Det ser ut som oerhört svårt att kunna avgöra om trafik verkligen går mellan någon i Sverige och någon annan utanför. Jag påstår att det inte går, säger Patrik Fältström till Ekot.
Miljöpartiet är oroligt för att den nya lagen om signalspaning ska leda till att regeringen avlyssnar det mesta av riksdagens internettrafik. Partiet har kontaktat riksdagens avdelning för IT-säkerhet och fått beskedet att e-post och annan datatrafik kan gå via servrar i utlandet. Därmed får FRA rätt att signalspana mot den trafiken.
– Det visar att det här förslaget är helt orimligt, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
Han tycker att det är opassande för en demokrati att en regering ska kunna låta avlyssna sitt parlament utan att behöva tillstånd. Enligt det kommande lagförslaget kan regeringen ge FRA i uppdrag att signalspana enligt en viss inriktning. Till skillnad från till exempel Försvarsmakten behöver regeringen inte begära tillstånd från försvarets underrättelsenämnd.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.