EU-länderna är överens i princip om hur den kritiserade pakten för budgetdisciplin ska göras om. Pakten ska bli mer flexibel genom att en mängd ursäkter erbjuds och att längre tid ges för att möta målen.
Ny flexiblare budgetpakt för EU
Mest läst i kategorin
Det är helt i storsyndarna Tysklands och Frankrikes smak. Även den svenska regeringen är nöjd med uppgörelsen.
– Det är viktigt att vi nu har en pakt som alla står bakom, ingen kan i fortsättningen säga att det är fel på pakten om de bryter mot den, säger finansminister Pär Nuder.
Även om det kanske kommer att tolkas som att den har mjukats upp tror jag att det i långa loppet kommer att innebära mer disciplin, sade Nuder på en pressträff natten till måndagen.
Efter tio timmars överläggningar på söndagens extrainsatta möten i Bryssel, först i kretsen av de tolv euroländerna och därefter med samtliga 25 EU-länders finansministrar, kunde länderna enas om principerna.
Finansministrarna har nått en överenskommelse om förändringar i stabilitets- och tillväxtpakten, sade EU:s nuvarande ordförande, Luxemburgs premiär- och finansminister Jean-Claude Juncker på en presskonferens strax före midnatt, natten till måndag.
– Jag är extremt nöjd med att vi har enats och att vi inte har ändrat fundamenta, treprocentsgränsen för budgetunderskott och 60 procent för statsskuld, sade Juncker och tillade att pakten framöver blir mer förebyggande till sin karaktär.
En del tekniska och legala frågor ska dock redas ut till EU-toppmötet på tisdag och onsdag, där EU:s stats- och regeringschefer ska ge sitt ja.
Det är framförallt de stora länderna Tyskland, Frankrike och Italien som har drivit på för en förändring av pakten, vars viktigaste krav säger att länderna inte får ha ett budgetunderskott, mätt som andel av BNP, på mer än 3 procent och en statsskuld på mer än 60 procent.
Nu införs en rad nya faktorer som kan vägas in när ett land inte har klarat gränserna. Och tidsgränserna för att komma till rätta med underskott, eller för att nå målen om budgetbalans, lättas upp.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.