Frankrike har fått en energisk ny statschef. I bakgrunden håller hans företrädare på att installera sig på ett "före-detta-president-kontor" i Paris, men den berömde pensionärens tillvaro riskerar snart att störas av obehaliga besök.
Nu riskerar Chirac åtal

En månads lugn och ro. Sedan försvinner den juridiska immunitet som har vilat över Jacques Chirac under de senaste tolv åren. Redan i mitten av juni kan han plockas in för förhör. Det handlar om historier, som förföljer honom från tiden innan han blev president. Utöver statschef innehåller ju Jacques Chiracs meritlista både en tid som borgmästare i Paris och chef för partiet RPR (senare omvandlat till UMP, där Nicolas Sarkozy var ordförande fram tills presidentvalet).
Ett frågetecken är om Chirac visste om att Paris kommun ställde upp med gratis arbetskraft för att stödja hans eget politiska parti. Eller om han var helt ovetande om vad som förekom i rummen bredvid. Paris hade nämligen ett antal anställda, som egentligen jobbade för RPR.
Det har bevisats. Den nya regeringens andrenamn Alain Juppé dömdes för tre år sedan för just den saken. Han fick villkorligt fängelsestraff och förbjöds att ha några förtroendeuppdrag under ett års tid.
I det trista bagaget förekommer också anklagelser om skumma kuvert med pengar från privata företag, som ska ha fyllt på RPR:s kassa. I utbyte kunde företagen kamma hem offentliga uppdrag.
Utöver historierna om finansieringen av RPR håller en undersökningsdomare på att utreda ett antal flygresor. Det förra presidentparet ska enligt anklagelserna ha rest gratis med flygbolaget Euralair, innan Chirac blev statschef första gången 1995.
Dessa och flera andra ”affärer” har varit en följetong under Chiracs mandatperiod. Oppositionspolitiker har krävt att man ändrar på ett system, som gör att presidenter inte ens kan höras som vittnen. Försvararna av reglerna anser däremot att det handlar om att skydda statschefen från allehanda fula attacker, som kan hota demokratin.
Men frågan är nu hur nitiska undersökningsdomarna kommer att vara, när det gäller att ge sig på den förre presidenten. Likaså hur hans efterträdare kommer att utnyttja sina starka befogenheter.
Enligt satirtidningen Le Canard Enchaîné har Chirac gjort en deal med Nicolas Sarkozy. Den skulle gå ut på att Sarkozy ser till att det inte hålls några förhör med Chirac. Men påståendet har avvisats som ”groteskt, sårande och lögnaktigt” av den nye presidenten.
Framtiden får utvisa hur det blir med den saken. Likaså hur spendersam Nicolas Sarkozy kommer att bli i förhållande till sin företrädare. Den förre presidentens relativt blygsamma månadslön på cirka 62.600 kronor var nämligen bara fickpengar.
Under Chiracs tolv år i Elyséepalatset ska presidentbudgeten ha ökat med minst 800 procent. Officiellt har presidenten 304 miljoner kronor att förfoga över under ett år. Men de inofficiella siffrorna talar om att Bernadette och Chirac har satt sprätt på uppemot 855 miljoner kronor årligen, för att sköta Elyséepalatset. Ett tusentals anställda, en väl tilltagen resebudget, matinköp för sisådär 38 miljoner kronor, en vinkällare som fylls på årligen för 2,4 miljoner kronor, inköp av möbler…och en hel del utgifter som man inte har någon som helst koll på.
Franska invånare häpnar, när de hör talas om den svenska offentlighetsprincipen.