Realtid

Nu kommer "Sosse-Timbro"

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 okt. 2006Publicerad: 16 okt. 2006

Kanske är det valförlusten för socialdemokraterna som gör att det finns mer tid till eftertanke och frågeställningar rörande den långsiktiga politiska inriktningen. I vart fall så satsar nu det tidigare regeringspartiet på en ny tankesmedja.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025

Mitt emot LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm sitter sedan i somras Ove Andersson och Anne-Marie Lindgren och funderar kring just långsiktiga frågeställningar som det socialdemokratiska partiet bör ta tag i.

– När socialdemokraterna nu är i opposition så kan det betyda att en mer fristående organisation som vår faktiskt får större betydelse. Dels har kanske många inom partiet nu förlorat sin tidigare naturliga bas för idéprövning och beslutsfattande, till exempel en riksdagsplats eller en ministerpost, och dels har de kanske helt enkelt mer tid till långsiktiga idéer, säger Ove Andersson, som är kanslichef på Arbetarrörelsens Tankesmedja, som är namnet på den nya verksamheten.

Verksamheten kom igång i somras, och är således inte något direkt resultat av valutgången, även om det alltså kan få viss betydelse för arbetet.

Ove Andersson har tidigare bland annat varit chefredaktör för tidningen Aktuellt i Politiken, och tillsammans med utredningschefen Anne-Marie Lindgren utgör han i stort sett hela bemanningen på den nya smedjan. Anne-Marie Lindgren har ett långt förflutet inom socialdemokratin, och har de senaste åren varit chef för det partiknutna Idé & Tendens.

Arbetarrörelsens Tankesmedja är trots allt inte helt fristående, och både Lindgren och Andersson betonar att de absolut inte sticker under stol med att de står såväl det socialdemokratiska partiet som fackföreningsrörelsen nära.

– Men vi är inte styrda av partiet. Vi driver våra frågor, och kan förhoppningsvis driva på partiet i vissa frågor, säger Lindgren, som menar att deras uppgift främst är att ställa frågor, och inte att komma med svar.

Än så länge är Andersson och Lindgren de enda heltidsanställda på kansliet, och även om det är tänkt att de ska bli tre så småningom så handlar det om en liten organisation.

– Vi är inte lika resursstarka som exempelvis Timbro, säger Lindgren., som emellertid hävdar att den marknadsliberala tankesmedjan inte varit någon direkt förebild för deras verksamhet.

ANNONS

– Det växte fram ett internt behov av att inte bara jobba med dagspolitiska frågor, förklarar hon.

Verksamheten kommer att bedrivas på traditionellt ”tanke-smedje-vis”, det vill säga att via skrifter, seminarier och böcker främja debatten kring frågor som kan anses som viktiga. De kommer också att samarbeta tätt med socialdemokraternas idé- och debattidskrift Tiden.

Vilka frågor kommer då Arbetarrörelsens Tankesmedja att i första hand driva?

– Vår grundinställning är att arbeta för ett mer jämställt samhälle, säger Andersson.

– Och jämställdhet är inte detsamma som likhet, inflikar Lindgren, som menar att det främst är utsatta människors situation som ska belysas.

– Människor med mycket begränsad makt över sin vardag, som är beroende av andra. De som till exempel är tvungna att ta just det där lågavlönade jobbet för sitt uppehälle.

Men en vanlig beskrivning från borgerligt håll brukar ju vara att det är höga skatter som gör det svårt för människor att styra sin egen vardag? Och att höga skatter gör människor beroende av staten?

– Ja, men det är en myt. Tvärtom så ökar skatterna i många fall människors frihet, säger Lindgren., och pekar på utbildningen som ett exempel.

ANNONS

– Just för att utbildning är skattefinansierad och därmed gratis så ökar det friheten att välja att utbilda sig för dem som annars inte skulle ha råd.

Stort fokus kommer också att ligga på jobben och arbetsmarknadspolitik, och den allra första rapporten från den nya smedjan – Ojämlikhetens pris – tar upp konsekvenser av avregleringar på arbetsmarknaden.

– Vad vi ser är hur negativa konsekvenser från avregleringar, såsom otryggare anställningsvillkor och tryck nedåt på lönerna, är koncentrerade till låglönesektorn. De drabbar alltså redan utsatta grupper, säger Lindgren.

Att just arbetsmarknaden är ett viktigt område för den nya tankesmedjan är säkerligen ingen tillfällighet. Där finns ju många av de kanske viktigaste skiljelinjerna mellan partierna och mellan de två politiska blocken. Men Anne-Marie Lindgren medger samtidigt att det inte är en lätt fråga.

– Trots allt ser inte arbetsmarknaden längre ut som den gjorde på 60-talet, och det måste vi acceptera.

– Inom vissa sektorer, till exempel turistsektorn, så är det naturligt med väldigt ojämn belastning under ett och samma år, och det går naturligtvis inte att bortse ifrån, fortsätter hon.

Men betyder inte det att ni anser att socialdemokraternas förslag om att alla deltidsanställda ska har rätt att gå upp till heltid är fel?

– Nej, inte nödvändigtvis. För vi måste komma ihåg att en stor del av deltidsanställningarna helt enkelt beror på dålig organisation i företagen, och då kan det vara bra med regler som skapar ett tryck på arbetsgivarna att organisera sin verksamhet bättre. Och bemanningsföretagen, som jag personligen är positivt inställt till och som jag tror hör framtiden till, kan lösa mycket av det här, säger Lindgren.

ANNONS

Socialdemokraterna ska snart välja ny partiledare, och många menar att den nya ledaren ska vara en kvinna. Hur ser ni på det? Är det inte negativt att genom detta krav minska antalet tänkbara kandidater med femtio procent?

– Personligen så ski…, börjar Lindgren, men avbryter sig, och fortsätter:

– Jag är ju så pass gammalmodig att jag anser att det är kompetens, och inte kön, som ska avgöra.

– Sedan är det nog också så att de som säger att det ska vara en kvinna på posten redan har en kandidat i huvudet, och det råkar då vara en kvinna, tilläger Andersson, som tror att många vill se Margot Wallström eller Wanja Lundby-Wedin som ny partiledare.

– Men om dessa namn av någon anledning faller bort så kan det ju lika väl bli en man som föreslås, fortsätter han.

Vad anser de då om den senaste tidens skandaler där nya statsråd avslöjats som skattesmitare och licensskolkare?

– Det ökar naturligtvis politikerföraktet. Och i förlängningen så drabbar det

politiken och den demokratiska processen, säger Lindgren, som tror och anser att det hela bör leda till en principiell diskussion inom regeringen.

ANNONS

Slutligen, nästa vecka skall Maria Rankka, som är nybliven chef för Timbro, intervjuas här på Realtid.se, har ni någon fråga som ni skulle vilja skicka vidare till henne?

Anne-Marie Lindgren:

– Jag undrar hur hon ser på det nya läge som uppstått i svensk politik. Nämligen det faktum att till och med moderaterna nu avvikit från den nyliberala vägen eftersom de insett att den inte fungerar i praktiken. Hur påverkas Timbro av det klimatet?

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS