Stockholmsbörsen har under de senaste tre veckorna lyckats hålla sig över lägsta noteringen för året, från den 27 oktober.
November månad blir fortsatt svängig
Trenden är fortsatt fallande men det finns anledning att räkna med en positiv avslutning på året även om de sista två veckorna av november ser ut att bli fortsatt turbulenta.
OMXS 30 index (635,59) är långsiktigt i en fallande trend och jag söker fortfarande efter den nivån som ska kunna ge index, i första hand, en tillfällig uppgång under vintern.
Vidare räknar jag med att november månad kommer att bli fortsatt svängig innan vi får en förväntad stabilisering i samband med kommande månadsskifte.
Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.
Det handlar då om en liknande motreaktion uppåt som vi hade i våras då index steg cirka 20 procent under drygt två månaders tid.
Lägsta noteringen så här långt är 557 från den 27 oktober och den nivån kan passeras innan det är dags för den förväntade uppgången. De tekniska indikatorerna på såväl vecko- som månadsbasis är nere på mycket låga nivåer, vilket bekräftar den förestående uppgången under vintern.
När väl en uppgång inletts är det intervallet 720-730, som kommer att vara av betydelse. Det är vid ett genombrott av den nivån som det finns anledning att inta en mer positiv attityd till en uppgång mot 800-nivån.
Efter uppgången räknar jag med att vi får en ny nedgångsfas, där det finns anledning att söka ny möjligheter för en ny uppgång under perioden april-maj.
Tokyobörsen
Nikkeiindex (8 627,62) föll till en ny lägsta notering för året vid 6.995, den 28 oktober. Noteringen är dessutom den lägsta i hela den nedgång som inleddes i januari 1990 från 39.000. Nedgången för detta index har varit till stor hjälp för oss att tolka utvecklingen för bland annat vårt eget OMXS 30 index.
Toppar och bottnar kommer med cirka 10 års fördröjning och första sambandet fick vi se redan år 2000, då vårt eget index toppade under första kvartalet 2000 med 10 års förskjutning.
Nedgången för Nikkei under perioden 1990 till 1992 blev en karta med en nedgång under 2000 till 2002 för de flesta index i världen. Det handlar inte om en parallell i prisutveckling utan enbart av ett upprepande mönster. Det finns många andra exempel på detta om vi går tillbaka i börshistorien, där vi ser likheter med utvecklingen under senare delen av 40-talet och 70-telet, men jag nöjer mig nu med att visa likheten i utvecklingen mellan Nikkeiindex och vårt eget OMXS 30-index.
Vi ser i grafen att Nikkeiindex skapade en lågpunkt under senhösten 1998, som sedan följdes av en bred bottenformation en bit in på 1999 innan index sedan steg kraftigt. Om mönstret för vårt eget index skulle fortsätta att kopiera detta mönster men en förskjutning på 10 år, så har vi en grov karta som indikerar en uppgång under kommande vinter, i första hand.
Ser vi på den senaste tidens utveckling ser det ut som att vi kan förvänta oss en bottenformation även på Tokyobörsen inför en positiv utveckling under någon månad. I denna bottenformation får vi vara beredda på att index kan söka sig till en ny lägsta notering, men i stort handlar det om förberedelserna inför en förväntad uppgång.
Den japanska ekonomin har nu backat två kvartal i rad efter en nedgång 0,1 procent under tredje kvartalet. Under andra kvartalet backade ekonomin med 0,9 procent. Det är främst biltillverkarna som fått problem under hösten, där Toyota och Nissan sänkt sina prognoser.
Enskilda aktier
AstraZeneca (340,50) är i en positiv trend och det är en ovanlig företeelse för de flesta aktier på börsen som helhet. Vi ser att det frigjorda kapitalet från andra försäljningar söker sig mot läkemedelsaktierna på de flesta börser i västvärlden.
Det är dessutom detta mönster vi sett i tidigare börsnedgångar. Senast såg vi detta i AstraZeneca våren 2000, när börsen noterade sina toppar och Astra föll till en lågpunkt vid 266 kronor i februari 2000. På två år, medan börsen föll cirka 70 procent, hade Astra stigit med drygt 100 procent till en rekordnotering på 542 kronor i mars 2002.
I år fick vi en lägsta notering vid 210,50 kronor den 17 mars och därefter har aktien stigit till 347 kronor som högst den 12 november, en uppgång på hela 64,8 procent på 8 månader.
Närmast har aktien ett motstånd vid 344-348 kronor och detta måste brytas för att vi ska få en ny köpsignal. Det krävs samtidigt att aktien stänger över 348 kronor för att vi ska få den rätta signalen. Den dag en sådan signal är på plats ger den oss indikationer på att AstraZeneca kan fortsätta till intervallet 390-400 kronor på sikt.
JM (33,00) har nu fallit med hela 234 kronor från toppnoteringen 264 kronor från den 16april 2007. Lägsta notering så här långt är 30,00 kronor från den 27 oktober i år. Nedgången är därmed hela 88,6 procent som mest.
De flesta aktier rör sig på ett symetriskt sett och vi ser detta tydligt i JM under perioden 2003 fram till dagsläget, där vi har en lodrät symmetri linjen genom toppkursen i april 2007.
JM inleddes sin långsiktiga uppgång från 20 kronor i mitten av 2003. Det ser nu ut som att denna nivå är det långsiktiga målet. Innan aktien kan nå ned dit räknar jag med att JM ska kunna hänga med uppåt i en motreaktion under vintern, där intervallet 27,00-30,00 kronor ser ut att kunna fungera som stödnivån under november månad. En uppgång under vintern kan sedan lyfta aktien upp mot 50 procent, möjligen mer men den förväntade uppgången är redan den stor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.