Sportlovsresor till norska fjällen ser ut att bli billigare i vinter. Grannlandets krona har tappat rejält sedan förra hösten.
Norska fjällen billigare i vinter

Sedan i maj har norska kronan fallit med nästan 7 procent mot den svenska. Och räknat från toppnoteringen på 1:24 kronor per norsk krona i november i fjol är nedgången drygt 10 procent till under 1:12 kronor per norsk krona på måndagen.
Huvudförklaringen är en besviken valutamarknad. Norge såg i fjol ut att bli ett högränteland, vilket skulle ha stärkt kronan. Men det blev inte så.
Norges bank ser inte särskilt aggressiv ut i förhållande till andra centralbanker just nu. Det tror jag är en viktig grundläggande förklaring, säger Erik Bruce, seniorenalytiker på Nordea i Oslo.
Stora valutahandlare började för något år sedan inta positioner byggda på en prognos om en starkare norsk krona. Nu har de tvingats byta position. Därtill har oljepriset börjat sjunka och inflationen i Norge minskat mer än väntat.
– Trots att det i det närmaste kokar i norsk ekonomi tror man inte att Norges bank kommer att öka tempot i räntehöjningarna den närmaste framtiden, säger Bruce.
Liksom de flesta bedömare räknar Bruce med två norska räntehöjningar till och med januari nästa år, upp till 3,50 procent.
– Men då följer man ju bara ECB, säger han.
Nästa år tror Bruce att den norska kronan kan återta något av sin glans. Då blir det räntegap mellan Norge och ECB igen, i takt med att den internationella konjunkturen avtar.
Måndagens kursfall för norska kronan tog fart då Norges statistikbyrå redovisade en oväntat låg norsk inflation.
Lägre priser för teletjänster och kläder gjorde att priserna i Norge sjönk med 0,1 procent mellan juli och augusti enligt Norges statistikbyrå. Därmed sjönk den norska kärninflationen, rensat från energipriser och skatter, till 0,4 procent räknat från augusti i fjol.
En omedelbar effekt av den svagare norska kronan blir att norska exportföretag och den norska turistindustrin kan räkna med bättre tider. Deras varor och tjänster blir nämligen billigare för utlänningar.
Värre blir det för norska importörer och detaljister på svenska orter med stor gränsöverskridande handel, som Strömstad. Den försvagade norska kronan urholkar nämligen norrmännens köpkraft.
TT