Realtid

Norsk fondutmanare till Sverige

Olof Ehrs
Uppdaterad: 16 mars 2012Publicerad: 16 mars 2012

Holberg Fonder lanseras med nordisk företagsobligationsfond – så ska expansionen gå till Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det norska fondbolaget Holberg Fonder etablerade en filial i Stockholm i februari i år. Bolaget förvaltar över cirka 22 miljarder svenska kronor och ska nu expandera verksamheten i Sverige.

Lanseringsprodukten för det svenska marknaden blir deras nya företagsobligationsfond. Den lanserades i Norge under december 2011 och tillståndet för att marknadsföra fonden i Sverige fick Holberg Fonder i förra veckan.

– Den kommande tiden kommer vi marknadsföra oss i Sverige och söka fler investerare, säger Rasmus Arnell, marknadschef på Holberg Fonder Sverige till Realtid.se.

Det nuvarande fondkapitalet ligger på 250 miljoner norska kronor, motsvarande 294 miljoner svenska kronor och är enbart från investerare i Norge.

– Det har varit en jättebra start och high yield-marknaden är fantastiskt. Vi har jobbat väldigt länge i den nordiska aktie- och penningmarknaden och vi ser en stark framtid för nordiska företagsobligationer. Vi har sett att obligationsmarknaden växt under en längre tid och tar nu chansen att lansera en fond inom området, säger Arnell.

Arnell lyfter fram att den norska high yield-markanden är världens tredje största marknad, efter USA och Storbritannien.

– Det beror mycket på olja, offshore och den typ av industri man har i Norge. Men det händer mycket i Sverige också vilket vi är väldigt glada för. En av de stora riskerna med en obligationsfond är att man blir för beroende av en sektor eller region. Därför är det roligt att fler svenska aktörer ger sig in i obligationsmarknaden. En bredare spridning ger mindre risker.

Fonden ska enbart investera i nordiska bolag och har idag ett innehav i cirka 30 bolag. Fonden ska investera i förlagslån och fondobligationer. Enligt beskrivningen ska den inte ha exponering mot andra valutor än norska kronor.

ANNONS

Varför just obligationsmarknaden?

– Tittar vi på räntemarknaden ser vi att fler och fler bolag vill in. Dels så har risktagandet ökat för företag under 2012. Sen är bankernas lånemöjligheter minskat med ökade kapitalkrav och regelverk. Många företag är därför tvungna att söka sig till företagsobligationsmarknaden för finansiering. Historiskt sett i Sverige har bankerna stått för 80 procent av all företagsfinansiering och företagsobligationer enbart 20 procent.

Tror ni att detta kommer förändras?

– Absolut. I USA är förhållandet motsatt, 70 procent av all företagsfinansiering står obligationsmarknaden för och enbart 30 procent står bankerna för. Om man tittar på bolag med hög kreditrating lånar de i många fall billigare eller till samma pengar som bankerna. Det finns ingen anledning för bolagen att gå omvägen via en bank. Det skulle bara innebära ytterligare kostnader.

Hur ligger det till med lånevillkoren för bolag med sämre kreditrating?

– Bankerna har fått det allt svårare allt låna ut till den typen av bolag. De har helt enkelt inte pengar att låna ut.

Vad tjänar investerare på obligationsalternativen?

– En high yield-kredit är uppbyggd med en statscertifikatsränta i botten. Sen har du en STIBOR-ränta, internräntan som bankerna betalar. Sedan en kreditriskpremie för Investment Grade-produkter och en för high yield-produkter. Cirka 70-80 procent av lånekostnaderna är kreditriskpremier inom high yield. Vi jobbar bara med den kreditrisken. Det är kreditriskpremien som ger kunden så bra betalt för high yield-obligationer.

ANNONS

Vilka risker kommer fonden ta?

– Vi jobbar främst inom den stabilare delen av spektrat. Vi investerar inte i bolag som har en lägre rating än B+ och inte heller obligationer under B-. Tittar man på sannorlikheten för konkurs går den upp väldigt markant efter dessa ratings. Konkurs eller defaults är den största risken för investerare.

Har ni några andra parametrar ni går efter?

– Innan vi går in tittar vi alltid på lånevillkoren och bolagets säkerheter. Vi jobbar mycket med att titta på vilka villkor vi får. Angående obligationernas löptider har vi en genomsnittlig löptid på 3 år. Detta för att hålla nere riskerna och behålla likviditeten i fonden.

Hur ser fondcykeln ut?

– Det är en dagligt kurssatt fond men intäkterna från obligationerna erhåller vi kvartalsvis.

Vad gör er bättre än era konkurrenter?

– Vi ser att det finns en konkurrens på marknaden. Men vi ser oss rätt ensamma om att bara arbeta i Norden. Vår fördel är att vi kommer från ränte- och aktiehållet och kan bolagen vi investerar i väldigt väl. Vår risk blir av en annan karaktär än bolag som jobbar mot USA:s och Europas obligationsmarknad. Vi har rätt erfarenhet och koll på vilka som sitter på likviditet. Genom vår storlek kan vi även få bättre villkor när vi handlar på marknaden. Våra ränte- och aktieförvaltare jobbar mycket med Norden och har ett tätt samarbete. Vi följer därmed high yield-bolag både från aktie- och räntehållet.

ANNONS

Fonden har en årlig avgift om 0,8 procent. Huvudförvaltare är norrmannen Roar Tveit. Minsta insättning kommer vara 59.000 svenska kronor.

Inom kort börjar den handlas på MFEX, Nordic Fund Market, PPM, Avanza, Nordnet, Swedbank och Skandiabanken.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Ehrs
Olof Ehrs
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]