Priset på råolja fortsatte mot nya höjder på måndagsförmiddagen på grund av oro för ett bristande utbud på marknaden.
Norrmännen driver upp oljepriset
Mest läst i kategorin
Den här gången är det Norge som dykt upp som en orosfaktor. Norska redarförbundet hotade på måndagen att ta till hårda metoder för att få slut på en långvarig konflikt.
Konflikten beror på att det lilla fackförbundet Oljearbeidernes Fellessammenslutning OFS och rederierna inte kan komma överens.
Rederiforbundet, som anser att OFS:s krav inte kan uppfyllas med mindre än en allvarlig konkurrensnedsättning av den norska oljeindustrin, varslar om lockout för arbetare på 94 offshoreservicefartyg samt även de 350 medlemmar i OFS som hittills inte varit inblandade i den pågående konflikten. Konflikten berör därmed drygt 13 500 arbetare i tre fackförbund vars medlemmar arbetar för sammanlagt 20 rederier.
Upptrappningen inleds vid midnatt till tisdagen den 9 november. Därmed stoppas i praktiken all norsk oljeproduktion.
OFS anser att varslet är ett försök av Rederiforbundet att tvinga fram en tvångsmedling. En sådan ses också som en trolig utveckling, även om arbetsminister Dagfinn Höybråten på måndagseftermiddagen betonade parternas ansvar för att konflikten inte lösts.
Ett av OFS viktigaste krav, att alla oljearbetare i Norge ska vara anställda på norska villkor, rör vid den mest känsliga problematiken i den norska oljeindustrins framtid.
OFS fruktar att den norska rederinäringen försöker flagga ut verksamheten.
Det är oklart vad den utvidgade konflikten skulle kosta. I reda pengar skulle industrin bli utan motsvarande 1,5 miljarder kronor i intäkter. Men pengarna försvinner inte eftersom oljan och gasen finns kvar.
Rederiforbundet vill ha ett reglerat förhandlingssystem inom branschen. Det vill inte OFS och knappast andra förbund heller, eftersom man då skulle avhända sig det enda effektiva påtryckningsmedlet man har, nämligen strejkvapnet.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.