Realtid

Norrmän till attack på Stockholmsbörsen

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 mars 2009Publicerad: 12 mars 2009

Norska aktiemäklarfirman ABG Sundal Collier fortsätter att stadigt öka sin marknadsandel av den svenska aktiehandeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av statistik från Stockholmsbörsen som ägs av Nasdaq-OMX.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.

Statistiken visar att ABG svarade för 3,15 procent av aktiehandeln på Stockholmsbörsen år 2007 och 3,76 procent år 2008.

Och trenden har fortsatt i år. Under januari och februari har ABG svarat för 4,47 procent av handeln.

Ökningen innebär att ABG även har stigit i rangordning.

Från att ha varit tolfte största aktör på Stockholmsbörsen år 2007, har firman avancerat från en åttondeplats år 2008, till en sjätteplats de två första månaderna i år.

Endast SEB, Handelsbanken, Swedbank, Societe Generale och HQ Direct var större, och härav var avståndet litet för ABG att fortsätta avancera till åtminstone en tredjeplats.

Svenska paradaktörer som Carnegie, Nordea, HQ Bank, Erik Penser och Öhman hamnar alla mycket längre ner på listan, och får se sig akterseglade.

ANNONS

Realtid.se får tag på Jan Petter Collier på ABG:s huvudkontor i Oslo. Han har varit med och grundat firman som egentligen heter ABG Sundal Collier.

Kommentar till att ni flyttar fram era positioner på Stockholmsbörsen så markant?

– Nej, alltså egentligen inte. Vi kommenterar våra siffror och vår utveckling i anslutning till våra resultatrapporter en gång per kvartal.

– Men vi har sagt under en lång period att vi förbättrar vår marknadsposition i hela Norden.

Vad är orsaken till att ni lyckas så bra i Sverige?

– Vi hoppas väl att vi bygger en bättre och bättre organisation i Stockholm.

Totalt har ABG i dagsläget 285 anställda, varav ett 80-tal i Stockholm.

Är framgångsreceptet att anställa rätt människor?

ANNONS

– I den här branschen är människorna avgörande, och det har varit vårt mål att bygga ett trovärdigt och bra team även i Sverige.

– Vi fortsätter att lägga sten efter sten till bygget, och känner att vi rör oss i rätt riktning.

I vilken utsträckning beror er ökade marknadsandel på att ni handlar mer själva, snarare än att det är kunder som handlar mer via ABG?

– Vi har aldrig kommenterat sammansättningen av vår aktiehandel vid våra resultatpresentationer, men för din information kan jag säga att alla stora mäkleriverksamheter har egenhandel.

– Och vår marknadsandel i Norden har förbättrat sig sakta men säkert under alla de senaste fyra åren.

En synpunkt är att aktiehandeln på Stockholmsbörsen blir allt mindre relevant, då handeln i ökad utsträckning sker på fristående handelsplatser som Turquoise och Chi-X. Den nya svenska oberoende aktiehandelsplatsen Burgundy är även på gång.

– Vi har för närvarande inga kommenterar till vilka handelsplattformar vi kommer att vara aktiva på framöver, säger Collier om det.

Är ABG specialiserat på aktier inom några utvalda branscher?

ANNONS

– Vi täcker de flesta företagen på Stockholmsbörsen.

Måste man ha ett kapital över en viss nivå för att få bli kund hos er?

– Våra kunder är i stort sett bara institutioner, och likaså är vår huvudkundportfölj i Sverige institutioner.

Så man kan inte bli kund hos er som privatperson?

– Institutioner är det vi har arbetat med. Det är där vi har lagt vårt fokus.

Men om man som privatperson har en miljard på fickan är man ändå välkommen att bli kund hos er?

– Ja, visst. Det går bra.

Vilka är era främsta konkurrenter?

ANNONS

– Det är bara att se vilka de största aktörerna är på Stockholmsbörsen.

Vad är era konkurrensfördelar jämfört med dem?

– Vi levererar ett bra nordiskt produktutbud, vi har bra analysprodukter, och vi når ut till kunderna globalt eftersom vi även har kontor i London och New York.

Hur många analytiker har ni?

– Strax över 40 personer.

ABG har inga egna fonder man kan investera i.

Vad har ni för mål? Ska ni typ öka till 500 anställda år 2012 eller så?

– Vår inriktning är att göra ett bra jobb för våra kunder, och bygga vår organisation sakta men säkert till att bli en förstaklass-leverantör av tjänster i Norden.

ANNONS

ABG investerade tidigare i en stor post Carnegie-aktier, men Carnegies aktiekurs föll allt mer på Stockholmsbörsen och till slut kraschade hela Carnegie och övertogs av svenska staten.

Enligt ABG:s resultatrapport för fjärde kvartalet drabbades ABG av en förlust på nästan en halv miljard svenska kronor på grund av Carnegie-raset.

Har du någon kommentar till Carnegie?

– Vi var delägare i Carnegie under en period, och där har vi uppenbart tappat ett betydande belopp.

– Carnegie har haft en besvärlig tid. Nu när Altor och Bure köpt Carnegie har de fått en ny ägarstruktur, och kommer säkert att utvecklas bra.

Har du någon kritik mot hur Carnegie har skötts?

– Det tror jag att jag ska avstå ifrån.

ABG lyckades sälja ut sina Carnegie-aktier på börsen innan bolaget kraschade, och fick ut drygt 120 miljoner svenska kronor för aktierna.

ANNONS

Hela ABG är värt nästan motsvarande 2 miljarder svenska kronor på Oslobörsen. Jan Petter Collier har själv en ägarandel på drygt 9 procent via sitt bolag Sanden A/S. En annan storägare är Rasmussengruppen A/S som äger 7,5 procent.

Firman kom den 17 februari med sin preliminära resultatrapport för helåret 2008.

Rapporten visade att firmans intäkter minskade med över 40 procent till motsvarande 1,6 miljarder svenska kronor i fjol, på grund av ett allmänt sämre börsklimat.

Försämringen tilltog mot slutet av året. Under fjärde kvartalet minskade ABG:s intäkter med över 60 procent till drygt 320 miljoner kronor.

Verksamheten är uppdelad i Equities division (aktiemäkleri med analys) och Corporate Finance division (finansiell rådgivning vid företagsköp, börsintroduktioner och kapitaltillskott).

Under fjärde kvartalet minskade intäkterna för Equities med nästan 50 procent, medan Corporate Finance minskade intäkterna med över 70 procent.

Ett kostnadsbesparingsprogram inleddes, vilket gjorde att 26 anställda sparkades. Målet är att ABG ska ha en kostnadsnivå på motsvarande drygt 680 miljoner svenska kronor per år.

Multiplicerar man fjärde kvartalets intäkter med fyra för att få intäktsnivån på årsbasis, skulle ABG hamna på intäkter motsvarande knappt 1,3 miljarder svenska kronor per år.

ANNONS

Med kostnader på 680 miljoner blir det en vinst på cirka 600 miljoner kronor före skatt, motsvarande 0,90 norska kronor i vinst per aktie efter skatt. Det kan jämföras med ABG:s aktiekurs som vid lunchtid på torsdagen låg i 4,41 norska kronor.

Så sent som år 2007 uppgick alltså ABG:s intäkter till mer än det dubbla.

Av resultatrapporten framgår att ABG hade en marknadsandel på nästan 2,5 procent av handeln i hela Norden i början av år 2004. Det ökade till 4 procent i slutet av år 2008.

Dock har ABG:s handelsvolymer nästan halverats från toppnivåerna under år 2007, på grund av allmänt lägre marknadsaktivitet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS