Intresset för nya private equity-fonder är stort men investerarna ställer samtidigt högre krav.
"Norden fortsätter vara en tillflyktsort"
Mest läst i kategorin
42 procent av de största institutionerna i världen kan tänka sig att öka investeringarna i private equity-sektorn.
Det visar en undersökning gjord av Coller Capital som presenteras i den senaste upplagan av bolagets Global Private Equity Barometer. Coller Capital investerar på den så kallade secondary-marknaden och följer kontinuerligt såväl enskilda PE-fonder som investerarnas intresse för sektorn.
Enligt Coller Capitals undersökning är det just nu tre huvudtrender som påverkar PE-branschen.
En första trend man kan se är att investerare, till exempel pensionsfonder, ser ljust på PE-marknaden. Det finns ett förtroende för att aktörerna kommer att fortsätta leverera positiva siffror. Rapporten, som bygger på svar från 101 investerare, visar att man planerar att öka andelen kapital investerat i private equity. Bland europeiska investerare kommer en tredjedel öka innehavet i private equity inom det närmsta året.
– Det är en mycket intressant trend med tanke på vad som hänt den senaste tiden och visar att investerare tror på private equity som affärsmodell. Norden fortsätter vara en tillflyktsort för investerare, vilket reflekteras i efterfrågan på nya fonder, säger Rune Munk, principal på Coller Capital till Realtid.se.
Efter finanskrisen har det varit svårt för PE-fonder att få in kapital då investerare har hållit hårt i sina pengar. Industrin tog mycket stryk under denna period och aktiviteten avstannade nästan helt. Nu ser det dock ljusare ut men det är långt kvar till de forna toppnivåerna, enligt Coller Capital.
En annan tongivande trend är att investerarna ställer nya krav på PE-fonderna och vill ha mer att säga till om jämfört med tidigare.
– Istället för att bara vara passiva investerare och låta fondförvaltaren göra alla investeringar kan vi se att investerare allt oftare vill vara aktiva i de enskilda investeringarna som fondförvaltaren gör. De stora investerarna utrustar sig också med egna arbetslag som aktivt arbetar med investeringar, säger Rune Munk.
Ett sätt för investerare att få mer kontroll över hur kapitalet används är att själva göra direkta investeringar i onoterade företag. Detta kan ske dels genom att investerare gemensamt med PE-bolagen investerar i företagen, dels genom att investerarna går runt PE-fonderna och gör investeringar helt på egen hand. Andelen investerare som gör direkta investeringar har fördubblats, från en tredjedel till två tredjedelar, de senaste sex åren. Och trenden verkar vara här för att stanna, enligt Coller Capitals rapport.
Den tredje och sista trenden som tydligt påverkar PE-sektorn är kanske föga förvånande den kritik som i olika länder framförts mot fondernas verksamhet och affärsmodeller.
Enligt Coller Capitals undersökning är ökad transparens och interaktion med samhälle och allmänhet nödvändiga.
– Investerarna är överens om att något måste göras åt allmänhetens bild av branschen, säger Rune Munk.
Utanför industrin ses ofta riskkapital som något negativt men många investerare tycker ryktet är sämre än det borde vara. PE-fondernas sargade rykte är något som skapat mycket debatt i Sverige i och med turerna kring riskkapitalägda vårdföretaget Carema.
Rapporten visar tydligt att fokus skiftas från PE-fonder till individuella investerare som intar en allt viktigare roll inom PE-sektorn. Detta betyder givetvis också att investerare nu förväntas ta ett allt större ansvar och del i de utmaningar industrin kommer stöta på de närmsta åren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.