Realtid

The Non-Fucking Rule överlevde Jan Stenbeck

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 10 aug. 2006Publicerad: 10 aug. 2006

Jan Stenbecks interna regelsystem i imperiet, The Non-Fucking Rule, gick inte att avskaffa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När MTG:s nye personalchef, Per Björklund, tillträdde förra året, försökte han avskaffa regeln. Men i styrkemätningen med informationsavdelningens starke man Bert Willborg, drog Björklund det kortaste strået.

Så hur lång tid tar det innan TV 3 kan utmana Kanal 5 som Sveriges bästa arbetsplats?

När Jan Stenbeck gjorde servitrisen Katarina Granander med barn, var det inte på något sätt slutet för The Non-Fucking Rule.

– The Non-Fucking Rule var bara ett sätt för höga vederbörande att reservera godbitarna åt sig själv, säger en före detta chef inom Stenbecksfären till Realtid.se.

MTG, Modern Times Group, fick en ny personalchef förra hösten. I oktober tillträdde Per Björklund och det första han gjorde var att avskaffa The Non-Fucking Rule, en rest från Jan Stenbecks sätt att styra på sitt okonventionella sätt.

Hur avskaffar man en informell regel?

Genom att i kraft av sin position gå ut och säga att den är avskaffad. Det gjorde Per Björklund, enligt Realtid.se:s källa. Men det var inte okontroversiellt.

”Det finns en regel som alla minns, som ingen nånsin svävar på målet om. På engelska heter den kort och gott The Non-Fucking Rule. Icke-knull regeln. Den svenska formuleringen från åttiotalet löd utförligare: Ingen sex med kunder, leverantörer eller anställda”.

ANNONS

Så beskriver journalisten och författaren Per Andersson The Non-Fucking Rule i sin bok ”Stenbeck. Ett reportage från det virtuella bruket” (Norstedts, år 2000).

– Det var som hårdast under pionjärtiden, säger Per Andersson till Realtid.se.

Enligt Per Andersson finns det två direktörer som fått sparken för att ha brutit mot denna lag, och ytterligare en som nästan fick sparken. En av direktörerna var en mer anonym sådan inom Kinnevik.

”Du vet hur det gick för Mats Örbrink när han tittade för djupt i decolltaget!”, skrev tidningen Resumé.

Resuméartikeln syftade på Mats Örbrink som fick lämna sin post 1994 när Stenbeck fått uppfattningen att Örbrink snodde Camilla Henemark från honom då hon var programledare för en egen erotisk tv-serie på TV 3.

Men Per Anderssons uppfattning är att The Non-Fucking Rule luckrades upp och blev allt mer godtycklig. Fler kan bekräfta att det redan på sena 90-talet fanns undantag.

– Här finns det chefer som hade sambos inom företaget redan på Stenbecks tid, säger en Metroanställd.

Men så sent som några månader före Jan Stenbecks död hoppade Lydia Capolicchio av från programledarjobbet på succéprogrammet ”Spårlöst försvunnen”.

ANNONS

I en krönika i Dagens Media skrev hon: ”I valet mellan att få ligga med min man eller arbeta med programmet, valde jag det mest angenäma”. Hennes man är Calle Jansson, då t f programchef för TV 3, i dag chef för Modern Studios inom MTG, som Lydia Capolicchio har två barn med.

Det engelska konsultbolaget Good Company anlitades förra året för att förbättra den interna företagskulturen inom MTG. Konsulterna kostade 14 miljoner kronor enligt uppgift.

Och till posten som personalchef värvade MTG Per Björklund, en senior med gott rykte. Han har tidigare varit personalchef på Posten, Electrolux, Unilever och Alcro-Beckers.

Vill Per Björklund förändra MTG inifrån så får han kavla upp ärmarna, det kanske är ett förändringsarbete som lockar honom.

– Man kan säga väldigt mycket om Treans personalpolitik. De har väldigt mycket respekt för chefer och det är allt annat än en platt organisation. Det är inget ledarskap som jag tror på. Det är tvärtemot som det är där jag är nu, säger en före detta TV3-anställd som gjort kometkarriär efter tiden på MTG.

Hur låter det då när vi ser om Per Björklund vill konfirmera att han har ”moderniserat” MTG.

Den här gamla Non-Fucking Rule, har du avskaffat den?

–Om det är en regel eller inte vet jag inte, säger Per Björklund, till Realtid.se.

ANNONS

Är det ok att ha samboförhållanden inom MTG nu?

–Det är inte något som företag strävar efter, säger Per Björklund.

Men efter ett kort samtal drar Per Björklund öronen åt sig. Vill inte prata mer. Utan hänvisar till Bert Willborg.

Femtioårige Bert Willborg har arbetat åt Stenbeck sedan slutet av 80-talet och är den person som bäst känner sfärens företag i dag. ”Han åtnjuter stort förtroende internt och Bert kan MTG:s historia på sina fem fingrar”, säger tv-producenten Lisa Rennerstedt, som lämnade TV 3 i februari i år efter tre år.

Och Bert Willborg sopar mattan med uppgifterna om att Per Björklund skulle ha lyckats avskaffa The Non-Fucking Rule.

För hur avskaffar man en informell regel? Genom att gå ut informellt med besked om det som Björklund gjorde. Det var förra hösten. Så när Bert Willborg i år lämnar besked att The Non-Fucking Rule lever kvar, så är det så. En rangmätning.

Finns det The Non-Fucking Rule kvar?

–Det är en av de oskrivna reglerna som har funnits och finns, säger Bert Willborg till Realtid.se.

ANNONS

En förmildrande omständighet – en person på försäljningssidan som slutade på MTG i våras ger bilden av att reglerna är uppluckrade:

–Jag kan inte säga att nån lät bli för att det fanns en regel, säger han till Realtid.se.

Medan MTG har blivit förknippad med en Stenbecksanda så har TV 3:s ärkerival Kanal 5 två år i rad fått utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats av försäkringsbolaget Alecta och Veckans Affärer.

Vad är det för skillnad på Kanal 5 och MTG och vad ligger bakom att ni i flera år rankats som bästa arbetsplats?

– Kanal 5 har väl kommunicerande mål för hela medarbetarskaran – det är inte låst till ledningsgrupp eller enskidla chefer. Det handlar om delaktighet och öppenhet och att vi har högt i tak, inte om förmåner. Det finns olikheter mellan Kanal 5:s och MTG:s kulturer, säger Jonas Sjögren, vice vd på Kanal 5.

MTG har rektyreterat Per Björklund som personalchef och uppges satsa på att modernisera koncernen. Kan TV 3 lyckas att slå Kanal 5 som bästa arbetsplats?

–Det säger jag inte att de gör. Men det är bara att lyckönska TV 3 om de gör det, det vore bra för hela tv-branschen. Men en kultur och ett arbetssätt tar många, många år att bygga upp. Det har det gjort för oss och det kommer det säkerligen att göra för TV 3 också.

Vad har du för råd till Per Björklund på MTG?

ANNONS

– De måste bygga en kultur utifrån vad de tror på och vad de har för typ av medarbetare. De ska utgå från sig själva och inte snegla för mycket på andra arbetsplatser – då tror jag att det blir fel, säger Jonas Sjögren.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS