Realtid

Nokia och Motorola i giftskandal

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 dec. 2006Publicerad: 14 dec. 2006

Underleverantörer till Nokia och Motorola sägs systematiskt utnyttja sina anställda. Det handlar bland annat om arbete där giftiga ämnen används. Det visar en rapport från SOMO. I rapporten nämns även Sony Ericsson, Samsung och LG.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Namiki, en fabrik i Thailand, är en direkt underleverantör till Nokia. Här har arbetarna enligt rapporten tvingats löda med lödtenn som innehåller 40 procent bly. Detta är så farligt att EU för ett år sedan valde att förbjuda produkter som tillverkats på det sättet.

Fabriken Namiki har dessutom inte gett de anställda skyddshandskar eller skydd för ansiktet när de arbetat för att skydda sig mot giftet. Istället har de anställda varit tvungna att själva köpa detta.

Istället för skyddsmaterial fick arbetarna mjölk som sas ”skulle filtrera bort gifterna från deras blod” Enligt rapporten har flera av arbetarna tvingats besöka sjukhus sedan de diagnostiserats med blyförgiftning.

Om bly skulle finnas i Nokias mobiltelefoner skulle detta också innebära att deras mobiltelefoner skulle vara olagliga i Europa.

Nokia bekräftar att Namiki är en underleverantör till dem, men samtidigt menar de att det inte finns bly i Nokias produkter.

– Vi ser det här som väldigt allvarligt och har startat en utredning. Det vi har funnit i Namiki är att bly inte förekommer i våra mobiltelefoner. Om det förekommer i andra produkter i fabriken kan vi inte kommentera i dagsläget, säger Susan Allsopp, talesman från Nokia till Realtid.se.

Borde inte ni ta avstånd från företaget om detta förekommer i fabriken även om det gäller andra produkter?

– Vi undersöker situationen där just nu och jag kan inte säga om vi kommer vidta några åtgärder ännu.

ANNONS

I rapporten ”High Cost of calling” Critical issue in the Mobile Phone Industry, har SOMO även tagit upp problem hos en annan underleverantör till Nokia. I LTEC har kritiken handlat om för långa arbetstider och för låga löner.

Även där undersöker Nokia om det som står i rapporten verkligen är sant.

Enligt Joseph Wilde utredare på SOMO, Center for Research on Multinational Corporations, är detta bara två exempel på problem som finns hos många underleverantörer till mobiltillverkarna. Han är förvånad över Nokias svar.

– Jag tycker att det är ansvarslöst av Nokia att bara säga att deras produkter inte har bly i sig. Det känns som de vill skjuta över problemet på någon annan. När anställda tvingas att själva förse sig med skyddsutrustning borde Nokia reagera och inte vilja ha med dem att göra. Jag vet inte om det finns bly i Nokias produkter, men det vi kan säga är att vi litar på de arbetarna som vi talat med i fabriken och de har berättat om hur deras arbete går till och Nokia är som sagt är en av deras kunder, säger han till Realtid.se.

Han kritiserar Nokia även för att inte ha tillåtit en tredje part att undersöka hur det ser ut på fabriken. Företaget har valt att själva utreda fallet och det gör det möjligt för företaget att mörka om de vill.

– Det hade varit bättre om de låtit en oberoende part utreda för att ge högre trovärdighet, säger Joseph Wilde.

Joseph Wilde tar Motorola som exempel, som även dem har underleverantörer som kritiseras i rapporten. De har istället anlitat en oberoende part för att utreda fallen.

Enligt Susan Allsopp vill Nokia inte lägga ut detta på en tredje part helt och hållet men säger samtidigt att de kanske kommer att arbeta med en tredje part för att få hjälp men viss experties för vidare undersökning.

ANNONS

Hivac är en fabrik i Kina där både Nokia och Motorola nämns som kunder. Här har nio arbetare förgiftats på grund av att de inte fått någon skyddsutrustning när de kommit kontakt med gift i samband med tillverkning av komponenter till mobiltelefoner. En av kvinnorna var gravid. På grund av att hon fått i sig gift under tillverkningen tvingades hon att göra abort. I rapporten vädjar de till de båda mobiltelefontillverkarna om hjälp att stoppa detta.

Även om SOMO har bilder på bland annat Nokia-telefoner på plats i fabriken, menar Nokia att Hivac inte är någon underleverantör till dem. Det måste vara någon som tillverkat piratkopior. Motorola har däremot bekräftat att Hivac är en underleverantör till dem.

– När vi talat med mobiltelefontillverkarna har samtliga sagt att de kommer att undersöka detta och att de kommer vidta åtgärder. Vi har bara hunnit hälsa på i några av dessa fabriker. Det är mycket möjligt att de andra mobiltelefontillverkarnas underleverantörer ser minst lika dåliga ut när det gäller arbetsmiljön. Det gäller med andra ord även Sony Ericsson, Samsung och LG. Även om Nokia och Motorola nu vidtar åtgärder på de här fabrikerna är det viktigt att alla ser över sina leverantörer. En så stor spelare som Nokia kan påverka enormt mycket, säger Joseph Wilde.

Den svenska motsvarigheten till holländska SOMO, Fair Trade Center, ser SOMO som en väldigt erkänd och pålitlig organisation.

– De arbetar som vi men har resurser att också göra fabrikskontroller, säger Jerker Thorsell, projektledare på Fair Trade Center som jobbar för en rättvis global handel.

– Jag är inte förvånad av resultatet. Vi gjorde en liknande undersökning för några år sedan och såg liknande problem. Det här är ett problem för hela branschen och för i stort sätt alla tillverkande industrier i låglöneländer. Det är förvånande att mobiltillverkare som Nokia inte gör mer för att motverka det här problemet, säger han.

Nokia och de andra mobiltelefontillverkarna arbetar för att miljön ska förbättras i fabrikerna och har ofta flera krav på de underleverantörerna som de väljer. Nokia har nära 80 olika krav som de vill att underleverantörerna ska följa. Kraven handlar bland annat om arbetstimmar, hälsa och säkerhet. De besöker nära hundra underleverantörer varje år för att se till att de följer reglerna.

Joseph Wilde vill se att fler telekomföretag engagerar sig för att tillsammans se till att villkoren ska bli bättre i fabrikerna. Detta sker till viss del i dag. Global e.sustainable Intiative har bland annat medlemmar som Ericsson och Motorola.

ANNONS

Enligt Susan Allsopp är Nokia medlemmar där, men enligt Joseph Wilde samarbetar de bara med organisationen på vissa områden. Sony Ericsson är inte medlem.

– Tyvärr är fokus i den här organisationen att standardisera produktionen, så att det kan bli enklare och billigare för företagen med produktionen. Men effekten blir även förbättringar för arbetarna, säger Joseph Wilde.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS