Realtid

"Negativ avkastning 2019"

Nyårspanelen: Alexander Gustafsson, Nordnet, Patrik Whalén, Volati, Robert Boije, SBAB.
Realtid.se
Uppdaterad: 30 dec. 2018Publicerad: 30 dec. 2018

I Realtids nyårspanel är det blandade bud om 2019, men deltagarna är eniga om ett osäkert läge. Nordnets Alexander Gustafsson tror på fallande börs, Robert Boije på SBAB tror på fem procents höjning, medan Patrik Wahlén på Volati åtminstone tror på fler utköp från börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Troligtvis en negativ avkastning på börsen nästa år”

Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet

Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet

Bäst under 2018:
– Stockholmsbörsens Health Care-bolag har gått urstarkt. Aktier som är icke konjunkturkänsliga har lyckats stå emot börsens nedgång under året. Swedish Orphan Biovitrum har rusat 70 procent, Elekta upp drygt 60 procent och AstraZeneca cirka 25 procent.

Sämst under 2018:
– Kryptovalutor har befunnits i handlöst fall under det gångna börsåret. Bitcoincertifikat på börsen har förlorat 75 procent av värdet sedan årsskiftet. Den andra stora kryotovalutan ethereum är ner drygt 85 procent under samma tid.

Vad händer under finansåret 2019:
– Den svenska ekonomin kommer att på riktigt att gå mot slutet av denna konjunkturcykel. Riskaptiten för börsinvesteringar kommer troligtvis fortsätta sjuka när räntorna stiger. Vi kommer förmodligen se svenska reporäntan på noll eller högre vilket är första gången sedan februari 2015. Brexit kommer att realiseras och det är fortsatt oklart vad konsekvenserna leder till, finansmarknaden ogillar osäkerhet.

Hur går börserna nästa år? 
– Givet vart vi står nu är det ett negativt sentiment i marknaden och troligtvis en negativ avkastning på börsen nästa år. Dock är prognosen att vi kan få en stabilisering i ekonomin 2020 och börsen kan snabbt vända under året om utblicken börjar se mer positiv ut. Inledningsvis under nya börsåret är marknaden på ett buttert humör.
– Småbolagen på börsen har haft många goda år och negativt börsklimat slår oftast hårdast mot de mindre bolagen. Tillgångar med låg korrelation mot börsen så som ädelmetaller kommer få ökat intresse.

”Handelskonflikten avgörande”

Patrik Wahlén, styrelseordförande, VolatiPatrik Wahlén

Patrik Wahlén, styrelseordörande på Volati

Bäst under 2018:
– Att vi slapp exitskatten.

Sämst under 2018:
– IFRS (International Financial Reporting Standards , reds anm) som ökar managements inflytande över redovisningen och därmed försvårar för investerare.

Vad händer under finansåret 2019:
– Året inleds med fler utköp från börsen och avslutas med att ett par börsbolag får refinansieringsproblem.

Hur går börserna nästa år? 
– Ingen aning. Upp, ner eller eventuellt åt sidan.

”Trump hade inte överlevt en vecka inom den svenska politiken”

Patrik Wahlén, styrelseordförande, Volati

Robert Boije

Robert Boije, chefsekonom på SBAB

Bäst under 2018:
– Att fattigdomen i världen minskade i snabbare takt än någonsin.
Att Sverige återfanns på ”topp 5” när det gäller livskvalitet mätt med OECD:s Better Life Index.
Att antalet färdigställda bostäder låg högt sett till bostadsbristen.
För egen del att jag fick den stora förmånen att få börja jobba som chefsekonom på SBAB – ett superintressant jobb för en person med min bakgrund!

Sämst under 2018:
– Handelskriget mellan USA och Kina och Trumps för världen fortsatt negativa politik och retorik. Trump hade inte överlevt en vecka inom den svenska politiken.
– Oförmågan att lösa de stora problemen på den svenska bostadsmarknaden – unga vuxna, frånskilda, nyanlända och funktionshindrade har idag mycket svårt att hitta ett ekonomiskt fungerande boende i våra storstäder.
– De politiska svårigheterna att bilda regering i Sverige.

Vad händer under finansåret 2019:
– Min och SBAB:s bedömning är att vi får en konjunkturavmattning under 2019, både globalt men i synnerhet i Sverige. Vi spår en BNP-tillväxt i Sverige 2019 på endast 1,3 procent.
– Stor osäkerhet kring fortsatta räntehöjningar och utvecklingen på bostadsmarknaden, framförallt när det gäller bostadspriserna som ju är starkt beroende av ränteutvecklingen.
– Stort fall i antalet påbörjade nya bostäder vilket är illa sett till det fortsatt stora behovet av nya bostäder.

Hur går börserna nästa år? 
– Det är ett ovanligt svårbedömt läge. Utökas det globala handelskriget eller centralbankerna världen över fortsätter att höja styrräntorna kommer det att bidra till prisfall på börserna inklusive Stockholmsbörsen. En hård Brexit vore också negativ för Stockholmsbörsen. Men löser sig handelskriget så ser tillväxtförutsättningarna globalt ändå i grunden rätt stabila ut vilket gynnar den svenska stark exportberoende ekonomin. Grundtips: Stockholmsbörsen stiger med runt 5 procent 2019 men den negativa riskbilden dominerar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]