Realtid

Nätattacker mot estniska regeringen

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 maj 2007Publicerad: 09 maj 2007

Estniska myndigheter har utsatts för nätattacker från 10.000-tals kapade datorer runt om i världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Angreppen har pågått i en dryg vecka och många estniska nätplatser har kraschat, enligt svenska PTS.

Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, är en enhet inom Post- och Telestyrelsens avdelning för nätsäkerhet. Sedan 30 april har Sitic upptäckt storskaliga attacker mot estniska hemsidor och nätplatser. Attackerna har lett till överbelastning som i sin tur fått sidorna att krascha. Den estniska regeringens egen hemsida är en av de angripna sidorna.

– En del av regeringens, parlamentets och utrikesdepartementets webbplatser har blivit obrukbara genom överbelastningsattacker, säger Anders Johanson, chef för PTS avdelning för nätsäkerhet.

Även en del privata estniska företag har blivit attackerade. Hittills har Sitic säkert konstaterat att minst femton estniska hemsidor har blivit angripna men siffran kan vara betydligt högre. Attackerna har genomförts med hjälp av nät med kapade datorer vars användare själva inte vet om att de deltar i attackerna. De angripande datorerna finns i många olika länder, även i Sverige. Vem som ytterst ligger bakom kan PTS inte avgöra, men det verkar sannolikt att attackerna har ett samband med oroligheterna mellan Estland och Ryssland under den senaste veckan. Det har också den estniska regeringen tidigare sagt rakt ut.

– Det ligger väldigt nära till hands att tro det. Attackerna har inträffat direkt i anslutning till de här händelserna och fortgår ännu för fullt. En farhåga är att det ska öka i kväll i samband med firandet i Estland, säger Johanson.

Förra året blev den svenska regeringens webbplats utsatt för en attack i samband med diskussionen om fildelning. Den svenska Antipiratbyrån har också upprepade gånger angripits.

– Vi har sett det tidigare men inte i den här omfattningen. Det är intressant att man i politiska syften gör en attack i den här storleksordningen, säger Johanson.

Samtidigt understryker Johansson vikten av att privatpersoner skyddar sina datorer med brandväggar och virusprogram. Både för att undvika att själva bli av med information eller pengar och för att inte datorn ska bli kidnappad av människor med tveksamma syften.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS