Nasdaq OMX, där Investor är storägare, tvingas agera för att bemöta marknadsmissbrukskritiken.
Nasdaqs robotförsvar
Mest läst i kategorin
Amerikanska myndigheter och åklagare har under de senaste månaderna initierat granskningen av högfrekvenshandel på de amerikanska börserna. Chefsåklagare Eric T. Schneiderman hävdar att vissa robothandlare ägnar sig åt ”insiderhandel 2.0” och pekar ut börsoperatörerna som medansvariga.
Det gör även författaren Michael Lewis som i sin senaste bok ”Flash boys” riktar hård kritik mot robothandlarna som han påstår skor sig på småsparares och långsiktiga ägares bekostnad.
Sedan boken lanserades i mars har debatten i USA blivit allt hetare. Nasdaq OMX:s koncernchef Bob Greifeld har tidigare kritiserat Michael Lewis för att denne för fram en förenklad och ytlig bild av hur aktiemarknaden faktiskt fungerar.
Men börsjätten, där Investor är näst största ägare och Börje Ekholm samt Lars Wedenborn sitter i styrelsen, ser inte ut att enkelt kunna skaka av sig kritiken.
När Greifeld presenterade rapporten för första kvartalet på torsdagen handlade en majoritet av analytikernas frågor om just debatten om högfrekvenshandel och vilka effekter eventuella myndighetsåtgärder kan få.
Greifeld tog upp ämnet både i sitt inledningsanförande och avslutningskommentaren samt som en av huvudpunkterna på rapportagendan.
Nasdaqs huvudsakliga ståndpunkt är att verksamheten bedrivs enligt licenser från myndigheterna och att alla regler följs till punkt och pricka. Alla aktörer på marknaden behandlas lika.
”All market data products (proprietary and SIP), all co-location options (cabinets, power, switches, etc.) and all data transmission options (copper, fiber and wireless) are equally available to any member or vendor who chooses them”, skriver Nasdaq i rapportpresentationen.
Man understryker också att bolagets omkring 150 co-location-kunder i USA representerar en bred och mångfaceterad grupp av olika aktörer på marknaden, inte enbart specialiserade robothandlare.
Bob Greifeld uttryckte också en viss frustration över att kunskapen om hur marknaderna faktiskt fungerar leder till att äpplen och päron jämförs i debatten.
För det första slog han fast att aktörer som agerar market makers och tillför likviditet på både köp- och säljsidan inte kan ses som skadliga för marknaden och dess olika intressenter.
För det andra menar Greifeld att de aktörer som fasktiskt ägnar sig åt tveksamma handelsmetoder i praktiken bara utgör en mycket liten del av den totala handelsvolymen.
För att försöka sätta kritiken mot börsoperatörerna i perspektiv har Nasdaq tagit fram egen statistik som presenterades i samband med rapporten.
Denna så kallade HOTT-analys (high order to trade) visar att aktörer som använder stora flöden av orderläggning i förhållande till antalet faktiskt genomförda affärer enbart står för ett par procent av Nasdaqs totala intäkter. Enligt Nasdaq är siffrorna också i överkant då det inte gått att urskilja vissa aktörer som anses bidra positivt till marknadens funktionssätt.
Bolagets egen uppfattning är att HOTT-analysen gör att debatten nu för första gången tillförs hårda och tydligt definierade fakta om hur handeln faktiskt ser ut.
Enligt Bob Greifeld kommer Nasdaq framöver att ta fram mer HOTT-data för att öka transparensen ytterligare.
På en fråga från en analytiker förklarade Greifeld att bolaget hittills inte har upplevt en minskad efterfrågan på sina tjänster för högfrekvenshandlare.
Nasdaq beskriver också att de kontinuerligt pågående diskussionerna med de regulatoriska myndigheter förs i god samtalston. Hittills har man inte varit föremål för några åtgärder från åklagarhåll.
Bob Greifeld återkom också flera gånger till att debatten om högfrekvenshandel faktiskt kan leda till ökade intäkter för Nasdaq.
Utan att säga det rakt ut pekade han mot att det främst är det stora antalet dark pools som utgör huvudproblemet på marknaden. Om kritiken och utredningarna kring den datorstyrda handeln leder till åtgärder är Greifelds tolkning att detta borde flytta handeln från de ofta bankdrivna marknadsplatserna tillbaka till de klassiska börserna.
Med 40 procent av den amerikanska handeln utanför börsen så skulle det betyda att Nasdaq istället kan återta förlorade marknadsandelar framöver.
För Investors del får vi hoppas att den prognosen står sig och att amerikanska myndigheter inte tar till hårdhandskarna. Att frågan är en het potatis på högsta nivå märks tydligt på den moteld som Nasdaq just nu anlägger.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.