Musikbranschen sätter ned foten och kräver pengar för sina svindyra musikvideofilmer som de pumpar ut i mängder. De viktigaste distributörerna är inte längre tv-kanalerna utan innehållsleverantörer på nätet som AOL, Yahoo och MSN.
Musikvideon inte längre gratis
Mest läst i kategorin
Att tillverka musikvideofilmer är dyrt som tusan, men något som skivbolagen känt sig tvungna till att göra i marknadsföringssyfte. När musikvideokanalen MTV kom till världen i början av 80-talet blev det ett måste att få med sin video där för att slå stort. Kanalen hade därmed övertaget i förhandlingarna och lyckades övertala skivbolagen att ge dem filmerna för en minimal summa pengar.
I och med den nya tekniken har kanalerna mist sitt inflytande och skivbolagen har tröttnat på att ge ut dyra filmer gratis.
Universal har därför i dagarna tecknat ett avtal med America Online om att börja ta betalt för filmerna. Enligt avtalet kommer Universal få en summa per streamad video. Avtal kan innebära en lukrativ business för Universal med tanke på att AOL redan nu streamar en miljon videofilmer per år genom sin video-on-demand-tjänst.
Warner Music förväntas följa efter konkurrenten och teckna ett liknande avtal med AOL och andra liknande innehållsleverantörer.
Innehållsleverantörerna hävdar att de gör skivbolagen redan får betalt i form av promotion för sina artister. Men det håller inte Doug Morris, vd för Universal Music, med om.
– Jag tror inte att video-on-demand marknadsför vara artister, säger Doug Morris i amerikansk press.
Hela musikbranschen har under de senare åren brottats med problemet hur de ska börja ta betalt för deras innehåll som sprids via de nya medierna. När det gäller nedladdning av musikfiler på nätet har branschen nåt en viss framgång tack vare samarbeten med nedladdningssajter som iTunes och Napster. Trots detta måste branschen hitta nya intäktskällor.
Att tv-kanaler som MTV och ZTV inte längre driver musikbranschen märks tydligt på att de inte längre är de utpräglade musikkanaler som de en gång var. Både ZTV och MTV visar mer och mer av dokusåpor, reportage och filmer. ZTV har till och med gått så långt att de börjat visa sport.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.