Realtid

Möter lågkonjunkturen: satsar på krisgrupp

Helene Rothstein
Uppdaterad: 16 dec. 2008Publicerad: 16 dec. 2008

Advokatbyråerna möblerar om inför lågkonjunkturen. På advokatfirman Vinge har de startat en rekonstruktionsgrupp och Göteborgskontoret lägger in en extra växel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vinges rekonstruktionsgrupp finns vid kontoren i Stockholm, Göteborg och Skåne för att hjälpa kunder över hela landet.

– Vi har fått anpassa oss till kundernas behov och fokuserar de resurser som krävs till en grupp som kan hantera den typen av uppdrag som kommer nu, säger delägare Bo Adrianzon som leder gruppen.

Det kunderna nu efterfrågar är hur de kan omstrukturera verksamheten, refinansiera, sälja tillgångar eller få hjälp med arbetsrättsliga frågor.

På Vinge har de redan fått nya uppdrag kring arbetsrättsfrågor på grund av personalnedskärningar och varsel.

Klienterna ser också över sina finansiella upplägg.

– I och med finanskrisen fick företag svårt att låna pengar. Sen kommer problem i samband med lågkonjunkturen – och den har vi nog bara sett början av. Men lågkonjunktur kombinerat med finanskris, gör det svårt för bolagen att få nya lån, menar Adrianzon.

Att bilda specialgrupper för kristider är inget nytt. I samband med fastighetskrisen i början av 1990-talet gjorde advokatfirman på liknande sätt.

Samtidigt trillade det in nya typer av ärenden och Vinge var juridisk rådgivare åt bland andra Securum och Retriva, bankernas bolag där dåliga fastighetslån var samlade.

ANNONS

I början av 2000-talet var det åter dags för krisgrupp i samband med IT- och telekomkrisen.

– Kombinationen av erfarenhet av företagsförvärv, finansiering och obeståndsrätt passar bra nu i den nya gruppbilden, säger Bo Adrianzon.

Hans uppgift är nu att samla ihop relevant kompetens, utbilda personal, som ska byta erfarenhet med varandra. Regelbundna möten ska ske ungefär var fjortonde dag.

Kommer gruppen att växa om lågkonjunkturen fördjupas?

– Vi har en beredskap att göra det. Nu är vi 15 till 20 stycken men det kan absolut bli fler.

I den nya gruppen finns advokater från Vinges samtliga kontor i Sverige. I Göteborg arbetar flera advokater som konkursförvaltare och företagsrekonstruktörer. Advokat Michael Sterner är med i Göteborgsgruppen.

– Under hösten har vi haft en omfattande utbildning i konkursförvaltning och obeståndsrätt för biträdande jurister. Sen är vi fyra stycken konkursförvaltare på kontoret här.

25 jurister och handläggare på kontoret har gått utbildningen under hösten.

ANNONS

I Göteborg utser tingsrätten konkursförvaltare i samråd med tillsynsmyndigheten och då gäller det att finnas med på domstolens lista.

– Bakgrunden till listan är att uppdragen skall ges till advokater som har kompetens men också en organistion som kan hantera uppdraget och vi har flera experter inom till exempel lönegaranti, som är ett ganska komplicerat område.

Dessutom, berättar Sterner, har kontoret experter på bokföring i konkurs eftersom det inte är ovanligt att förvaltaren driver verksamheten vidare i avvaktan på försäljning.

På Stockholmskontoret sysslar de mer med allmän obeståndsrådgivning och rekonstruktion av bolag – än just konkursförvaltning.

Men just rekonstruktion blir det inte särskilt mycket av i Sverige, menar Sterner som säger att det används sparsamt och kan användas felaktigt för att vinna tid när det saknas förutsättningar för att nå en rekonstruktion och anses av många som en alltför tandlös lagstiftning.

– Den har inte alls haft samma genomslagskraft som det så kallade Chapter 11-förfarandet som är ett väl använt instrument inom engelsk och amerikanska sammanhang men det fungerar inte likadant i Sverige, säger han.

Michael Sterner förklarar varför Göteborgskontoret har valt att fortsätta med konkursförvaltning.

– Senast det var stor omfattning på verksamheten var i början på nittiotalet då många fastighetsbolag gick i konkurs. Sen var det ganska tyst i flera år och många valde att sluta med konkursförvaltning men vi valde att upprätthålla beredskapen eftersom vi var övertygade att konkurserna skulle komma tillbaka.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]