Morningstar lanserar Morningstar Quantitative Rating (MQR), en framåtblickande rating för fonder.
Morningstar lanserar AI-rating
Mest läst i kategorin
– Poängen med Morningstar Quantitative Rating (MQR) är att fler fonder kan få framåtblickande fondbetyg genom att datorer med AI hittar mönster i de tusentals granskningar av fonder som Morningstars fondanalytiker gör. Över 180 underliggande datapunkter analyseras sedan för varje fond och datorn förutspår vilket betyg en mänsklig analys skulle ge, skriver Morningstars Jonas Lindmark på hemsidan.
Poängen med Morningstar Quantitative Rating (MQR) är att fler fonder kan få framåtblickande fondbetyg genom att datorer med AI hitta mönster i de tusentals granskningar av fonder som Morningstars fondanalytiker gör. Över 180 underliggande datapunkter analyseras sedan för varje fond och datorn förutspår vilket betyg en mänsklig analys skulle ge.
Resultatet för de svenskregistrerade fonderna är att två tredjedelar har fått de nya betygen. Undantagen är främst vissa kategorier (bland annat korta räntefonder och generationsfonder), och fonder där Morningstar saknar tillräckligt med data.
Generellt har fonder som fått högsta MQR väldigt låga avgifter i förhållande till snittet i sin kategori och de förvaltas av stora fondföretag med stora fonder. Tydliga exempel som fått en stor andel höga betyg är AMF och SPP, men några små fondbolag som Agenta och Spiltan utmärker sig med ännu högre snittbetyg.
Storbankernas fonder har i de flesta fall bara betyget ”Neutral”. Undantaget är Handelsbanken, som har lanserat många nya andelsklasser som bara är öppna för stora insättningar och därför har mycket lägre avgifter, vilket ofta räcker för de högsta betygen ”Gold” och ”Silver”.
Bland PPM-fonderna är det relativt få med högsta MQR ”Gold”, bara 5 procent. Det beror delvis på att fondföretagen ofta erbjuder andelsklasser med höga avgifter där.
Nästan en sjättedel av både svenska fonder och PPM-fonder får det lägsta betyget ”Negative”. Det ges till fonder med höga avgifter som förvaltas av fondföretag som data antyder har problem, till exempel för att en hög andel av fonderna nyligen fått ny ansvarig förvaltare.
MQR började publiceras i USA 2017 och i Europa i mars 2018. Resultatet är att fonder som har fått betyget ”Gold” därefter i snitt ger ungefär 1 procent högre avkastning per år än genomsnittet i samma kategori. De med betyg ”Negative” har framtida resultat som avviker ungefär lika mycket nedåt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.