Realtid

"Mona Sahlin på väg mot s-toppen"

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 dec. 2006Publicerad: 12 dec. 2006

Socialdemokraternas nye partiledare heter Mona Sahlin. Det enda som kan hindra henne nu är om hon inte klarar den granskning som hon kommer att utsättas för. Det säger statsvetare Stig-Björn Ljunggren till Realtid.se.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– När både Jämtin och Wallström nu tackat nej så kan vi utgå från att Mona Sahlin blir nominerad, säger Ljunggren, som har en (lös) koppling till socialdemokratiska partiet.

Han påpekar dock att toleranströskeln för Mona Sahlin är låg.

– Hon är en slarvmaja. Det finns ju en risk att hennes finansfobi, alltså rädslan för räkningar och liknande, har lett till att det fortfarande finns konstigheter som till exempel betalningsanmärkningar i bakgrunden. Det skulle i så fall hindra att hon blir nominerad, säger Ljunggren, som tror att gamla försyndelser nu är glömda.

Men om något sådant inte kommer fram så är alltså Ljunggren tämligen säker på att det blir Sahlin som valberedningen för fram, och då blir hon också ny partiledare.

– Margot Wallström sade nej främst för att hon inte sitter i riksdagen, och Carin Jämtin insåg att hon ännu är allt för ny, säger Ljunggren som förklaring till varför de andra två hetaste kandidaterna hoppade av.

Men är det så vikigt att partiledaren sitter i riksdagen?

– Ja, det är där det politiska flödet finns. Och det skulle lätt bli problem med en som för partiets talan i riksdagen, och en annan som för partiets talan utanför riksdagen.

– När det gäller Jämtin så sade hon förmodligen också nej för att det är tänkt att hon ska vinna Stockholm för socialdemokraterna. Utan att vinna Stockholm så vinner inte socialdemokraterna nästa val heller, säger Ljunggren.

ANNONS

Ljunggren betonar också det viktiga i vem som blir socialdemokraternas nye partisekreterare. Detta eftersom många spekulerar i någon form av delat ledarskap där partisekreteraren får stort inflytande. Och där tror att det kan komma att bli en man – Thomas Östros eller Pär Nuder.

Vad händer om Mona Sahlin inte klarar granskningen, och därmed inte blir nominerad?

Då går valberedningen ett varv till med Wallström och Jämtin, och får förmodligen samma svar som tidigare. Sedan går man till Ulrica Messing, som tackar nej. Då säger man att nu har vi frågat alla tillgängliga kvinnor utan resultat, och så nominerar man antingen Östros eller Nuder, säger Ljunggren.

Vad skulle du säga är Mona Sahlins styrka som politiker?

– Hon har erfarenhet. Hon har varit med om upp- och nedgångar, och hon har alltid landat med bägge fötterna på jorden, säger Ljunggren, som också vill framhålla en annan egenskap:

– Hon är snabb som en kobra. Och är hittills den enda politiker som lyckat sätta dit Jan Guillou i en debatt.

Tillhör hon partiets vänster- eller högerflygel?

– Hon är svår att placera. Men många ser henne nog som en förnyelsesosse, vilket kan vara en förklaring till att hon inte blev partiledare förra gången det var aktuellt. Men hon är mer vänster än Margot Wallström

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS