För en vecka sedan såg det ut som att den av många väntade höstrekylen hade inletts efter att börsen under några dagar fallit med cirka 5 procent.
Molnfri börshimmel
Mest läst i kategorin
En vecka senare ser det på nytt molnfritt ut på börsen efter att drygt halva nedgången har återhämtats. Det går inte att bortse från att det finns stor risk för ett rejält bakslag någon gång i höst. Men argumenten för en fortsatt bra börs är minst lika starka.
Anmäl dig till Anders Haskels Nyhetsbrev som skickas ut varje onsdag.
Uppgången hittills i år har till stor del drivits av signaler om att konjunkturen är på väg att bottna ut. På flera håll växer ekonomierna på nytt, om än i svag takt. Det betyder i sin tur att företagsvinsterna slutar falla. I takt med att företagen anpassat kostymen till en lägre efterfrågan och skurit ner på personal och andra kostnader finns det till och med möjlighet till högre vinster, trots oförändrad efterfrågan.
Men uppvärderingen på börsen bygger inte bara på konstaterade fakta att tillväxtraset är över. För att mer långsiktigt kunna försvara dagens kurser krävs också högre framtida försäljning och vinst. Minsta tvivel om att återhämtningen för världsekonomin går långsammare än väntat, eller än värre att den skulle komma att drabbas av en ”double-dip” det vill säga en ny minskning av BNP, kan få tydligt negativa effekter på börsen. En rekyl på åtminstone 15-20 procent från dagens nivå är i så fall fullt möjlig.
Samtidigt är jag långt ifrån övertygad om att vi verkligen kommer att få se detta inträffa. Det finns en hel del starka krafter som talar för att det bara kommer att inträffa en del mindre rekyler under hösten och att den stigande trend som marknaden varit inne i sedan början av mars kommer att hålla i sig.
En av de viktigaste anledningarna, som jag redan varit inne på, är att vinsterna troligen inte kommer att bli lägre än vad de är just nu. Och med stigande vinster finns det också mycket starka argument för att börskurserna ska fortsätta upp.
Efterfrågan på aktier kommer att vara fortsatt god, vilket håller uppe kurserna. Såväl småsparare som större aktörer räknar med att aktier ska ge god avkastning på några års sikt. De ökar därför sin exponering mot aktiemarknaden på bekostnad av till exempel statsobligationer med långa löptider, där avkastningsmöjligheterna inte är alls lika goda.
En tydlig osäkerhetsfaktor är höstens rapportperiod som drar igång på allvar en bit in i oktober, men redan under de närmsta veckorna kommer företag som ser att analytiker ligger för högt i sina vinstförväntningar att gå ut och varna marknaden.
Jag tror inte att niomånadersrapporterna kommer att ställa till några större problem eftersom alla vet att resultaten är svaga och att läget dessutom kan komma att ljusna under senare delen av året.
Jämfört med samma period i fjol, som var det första riktiga ”kriskvartalet”, kommer heller inte årets rapporter för tredje kvartalet att upplevas som uppseendeväckande dåliga.
Hittills har mitt resonemang gått ut på att det inte finns några särskilt stora moln på börshimlen just nu. Men det är just i ett sådant läge som marknaden invaggas i en falsk trygghetskänsla. Plötsligt inträffar det där oväntade som få varnat för och i den mån varningar har funnits så har de uttalats inför döva öron.
En sak är säker och det är att förr eller senare så inträffar det på nytt en större börsnedgång. Men det behöver som sagt inte bli i år och kanske inte heller under 2010. Ett troligt scenario kanske snarare är att börsen rör sig sidledes under några månader och att det här året avslutas på ungefär dagens nivå.
Mycket talar för att börsen fortsätter upp under 2010 men inte i samma takt som i år. Det främsta skälet är att vi under nästa år kommer att få se en lite bredare ekonomisk återhämtning runt om i världen.
Historiskt sett så har stora delar av börsuppgångar kommit i början av en ekonomisk återhämtningsperiod. I många fall till dessutom innan det ens kommit säkra signaler på att konjunkturen är på väg att röra sig upp ur botten. I detta läge är räntorna fortfarande låga, vilket är gynnsamt för börsen och placerare kan se stora vinstlyft framför sig. Optimismen stiger i takt med att hoppet inför framtiden växer.
I nästa skede av återhämtningen har räntorna börjat stiga. Det betyder att aktier successivt blir mindre attraktiva relativt ränteplaceringar. En stor del av de vinstuppgångar som företagen kan förväntas leverera i den framtida högkonjunkturen är också diskonterad av börsen. Detta är en marknadsbild som kan bli tydlig en bit in på 2010 och under 2011. Aktier ger ändå bättre avkastning än de flesta andra tillgångsslagen.
Slutsatsen av mitt resonemang är att det är rätt att äga aktier just nu, trots risken för kortsiktiga bakslag. Om en höstrekyl skulle inträffa (vilket jag som sagt inte vill utesluta) blir den förmodligen inte större än att det kommer att vara mycket svårt att hinna sälja aktier och längre fram köpa tillbaka dem till lägre pris.
Med en långsiktigt positiv syn på börsen (med det avser jag på två till tre års sikt) är det bättre att sitta still i båten och bara göra försäljningar som är motiverade av att en viss aktie upplevs som övervärderad och i stället köpa sådant som fortfarande är attraktivt värderat och inte hängt med upp.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.