Tre stora teleoperatörer i Frankrike tvingas betala rekordhöga böter. De straffas för kartellbildning och måste betala närmare fem miljarder kronor i ersättning till franska staten.
Mobilkartell dömd betala 5 miljarder
– Det är bara i några skandinaviska länder, som i Finland och Sverige, där konkurrensen på telefonmarknaden fungerar som den ska.
Det hävdar konsumentorganisationen UFC-Que Choisir, som länge har bråkat med teleoperatörerna. Den franska marknaden domineras helt av France Telecoms dotterbolag Orange, Bouygues Telecom och Vivendis SFR.
Redan 1997 började de tre bolagen ha ett inofficiellt informationsutbyte om prisnivån på sina produkter. Under år 2000 utvecklades samarbetet till att de sinsemellan delade upp marknaden. Förlorarna i sammanhanget var förstås konsumenterna, som fortfarande får betala genom höga tariffer, när de använder sina mobiltelefoner.
Men kartellbildningen avslöjades. Redan förra året tog det franska ”Konkurrensrådet” ett historiskt beslut. Operatörerna skulle betala 534 miljoner euro i böter. Det motsvarar 4,85 miljarder kronor. Beslutet överklagades, men försöket misslyckades. En domstol har nu fastställt att de tre ska betala över fem miljarder kronor i straff till franska staten.
UFC-Que Choisir, som har drivit frågan, är förstås nöjd över resultatet, men säger att teleoperatörerna ändå har tjänat på affären. Vinsten på att ta ut överpriser från omkring 20 miljoner abonnenter mellan 1997 och 2003 beräknas ha uppgått till mellan 11 och 15 miljarder kronor. Organisationen hävdar dessutom att konkurrensen på den här marknaden fortfarande är en ”parodi”, eftersom priserna för mobilkommunikationer ännu i dag är orimligt höga i Frankrike.
UFC-Que Choisir har nu lyckats samla 12.500 abonnenter, som kräver individuella skadestånd av teleoperatörerna. Men organisationen vill också ha en lagändring, som gör att det går att driva skadeståndsfrågan kollektivt, eftersom skulle vara praktiskt omöjligt att de 20 miljoner personer, som har förlorat på operatörernas kartellbildning skulle driva egna processer.
Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist, Frankrike